CMB’nin Faiz İndirimi ile Türkiye Ekonomisinde Yeni Dönem: Faiz İndirimleri Kapıda!

Hakan Aran, Türkiye'nin ekonomisinde başlayan dezenflasyon sürecinin etkilerini vurgulayarak, TCMB’nin kasım ayında 2,5 puanlık faiz indirimine gideceğini öngördü.

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, Türkiye İş Bankası'nın 100. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen "Atatürk Vizyonuyla Gelecek Yüzyıla Bakış" konferansında, Türkiye ekonomisine dair önemli değerlendirmelerde bulundu. Aran, Türkiye'nin ekonomisinde dezenflasyonist sürecin etkilerinin hissedilmeye başlandığını belirtirken, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) için kasım ayındaki toplantısında 2,5 puanlık bir faiz indirimi olacağını öngördüğünü ifade etti.

Yabancı ekonomistlerin yeni ekonomik trendleri hakkında bilgiler paylaştığı konferansta, Aran, enflasyonla mücadelede alınacak önlemler ve faiz indirimlerinin bu süreçteki rolü üzerine dikkat çekti. "İndirimlerin enflasyon ile mücadeleye zarar vermeyeceği görüşündeyim" diyen Aran, yılın sonuna kadar dezenflasyonist sürecin belirginleşeceğini ve fiyatlama davranışlarının 2025 itibarıyla değişmeye başlayacağını öngördüğünü belirtti.

Ayrıca, Aran, TCMB ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) kredi kartı düzenlemeleri ile ilgili görüşlerini de paylaştı. Kredi kartlarındaki sıkışmanın giderilmesi gerektiğini savunan Aran, bu düzenlemelerin artık gevşetilmesi gerektiğini vurguladı. Son olarak, Türkiye'nin kredi notundaki artışa da değinen Aran, "Orta Vadeli Program (OVP) hedeflerine ulaşıncaya kadar kesintiye uğramayacağımızı düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Kredi kuruluşlarından gelen not artırımlarının disiplinli duruşun bir sonucu olduğunu belirten Aran, OVP’nin tamamlanmasının ardından Türkiye’nin "yatırım yapılabilir" nota yeniden ulaşmasını umduğunu dile getirdi.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.