Çoban Sıkıntısı Sektörü Vurdu: Türkiye’de 150 Bin Çoban İhtiyacı Var!

Türkiye’de hayvancılık sektöründeki çoban açığı, 150 bin kişiyi buldu. Sektörde sürdürülebilirliği sağlamak için yabancı iş gücüne başvurulması gündemde. İŞKUR’un verilerine göre, hayvancılık sektörü en yüksek açık iş sayısına sahip.

Türkiye'nin hayvancılık sektörü, büyük bir insan kaynağı açığı ile karşı karşıya. Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Başkanı Nihat Çelik, sektörün sürdürülebilirliği için 150 bin çobana ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Çelik, mevcut durumda sadece 50 bin çobanın çalıştığını ve bu açığın kapatılması gerektiğini ifade etti. Çoban sıkıntısının çözümü olarak, yurt dışından iş gücü getirilmesi seçenekler arasında.

Türkiye’nin çoban ihtiyacı, diğer sektörlerdeki açıkları geride bıraktı. İŞKUR’un 2024 yılı ikinci çeyreğine ilişkin Açık İş İstatistikleri Araştırması'na göre, imalat sektöründe 99 bin 991, toptan ve perakende sektöründe 62 bin 489, konaklama ve yiyecek hizmetleri sektöründe ise 35 bin 908 açık iş bulunuyor. Ancak, hayvancılık sektöründeki 150 bin kişilik açık, diğer sektörlerden daha büyük bir sorun teşkil ediyor.

İstihdam desteği ve eğitim programları ile bu açığın kapatılmasına yönelik çalışmalar devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye’de aktif olarak çalışan 400 bin küçükbaş hayvancılık işletmesi bulunduğunu ve yabancı iş gücüne yönelik gerekli yasal düzenlemelerin yapılabileceğini belirtti. Yumaklı, İçişleri Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş birliğiyle yabancı çobanların istihdamına yönelik çalışmaların sürdüğünü vurguladı.

Yerli çoban sayısını artırmak amacıyla çeşitli teşvikler sağlanıyor. Bakan Yumaklı, ‘sürü yöneticisi istihdam desteği’ kapsamında bugüne kadar 71 binden fazla işletmeye 660 milyon lira destek ödendiğini, bu desteğin yıllar içinde artırıldığını açıkladı. 2021’de çoban başına destek 6 bin lira iken, 2022’de 12 bin lira, 2023’te ise 30 bin lira olarak belirlendi. Ayrıca, 50 binden fazla sürü yöneticisine eğitim verildi ve sertifikalandırıldı.

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.