Çocuk doktorlarından korkutan aşı karşıtlığı açıklaması geldi

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Haluk Çokuğraş, "Aşı karşıtlığı çok ciddi bir sorun, ülkemiz için çok korkuyoruz. Türkiye'de görmediğimiz ama iyi önlem alınmazsa maalesef yakında tekrar karşılaşmak zorunda kalacağımız birtakım hastalıklar var dedi.

Çocuk doktorları, sosyal medyada ehil olmayan kişilerin sağlık tavsiyelerinde bulunmasına ve aşı karşıtlığına yönelik endişelerini dile getirdi. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Haluk Çokuğraş, aşı karşıtlığının ciddi bir sorun olduğunu belirterek, Türkiye'de görmediğimiz ancak önlem alınmazsa yakında tekrar karşılaşabileceğimiz hastalıkların varlığına dikkat çekti. Prof. Dr. Çokuğraş, aşı karşıtlığının Türkiye'nin yanı sıra dünya genelinde de artış gösterdiğini ifade etti. Bu durumun sadece pandemi aşılarını değil, çocukların rutin olarak yapılan aşılarını da engellediğini ve ülkede aşılanma oranlarının düştüğünü belirtti. Bu düşüşün kızamık gibi aşıyla önlenebilir hastalıkların artışına yol açabileceği uyarısında bulundu.

Türk Pediatri Kurumu Derneği tarafından düzenlenen 59. Türk Pediatri Kongresi'nde, çocuk sağlığıyla ilgili çeşitli konularda açıklamalar yapıldı. Kurumun Başkanı Prof. Dr. Haluk Çokuğraş, çocukların savaşlar, göçler ve açlık gibi olumsuz etkenlerden en çok etkilenen grubu olduğuna dikkat çekti. Ayrıca, çocukların beslenme durumunun giderek kötüleştiğini ve aşı karşıtlığının ciddi bir sorun olduğunu vurguladı.

Diğer uzmanlar da çocuk sağlığı ve beslenme konularında önemli açıklamalarda bulundular. Prof. Dr. Fügen Çullu Çokuğraş, sosyal medyada yanlış bilgilerin dolaştığına ve ailelerin doğru bilgi kaynaklarını tercih etmeleri gerektiğine işaret etti. Beslenme uzmanı Prof. Dr. Ömer Faruk Başer, çocuklarda obezite ve yanlış beslenmenin tespitinin zor olduğunu ve sosyal medyanın bu konuda olumsuz etkisi olduğunu belirtti. Aşı durumuyla ilgili olarak ise Prof. Dr. Çiğdem Aktuğlu Zeybek, Türkiye'de aşılama oranlarının düşmesinin ciddi bir sorun olduğunu ve bu konuda acil önlemler alınması gerektiğini ifade etti.

Son olarak, Prof. Dr. Ertuğrul Kıykım, sosyal medyada kontrolsüz bir şekilde sağlık bilgisi paylaşımının tehlikeli olduğunu ve bu durumun düzeltilmesi gerektiğini vurguladı. Özellikle besin takviyeleri konusunda yapılan yanlış önerilerin riskli olduğunu belirtti.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.