"Çocuklar Masumdur": 59. Türk Pediatri Kongresi'nde Çocuk Sağlığı Tartışıldı
Türkiye ve dünyadan 2 bine yakın çocuk hekiminin katıldığı 59. Türk Pediatri Kongresi'nde "Çocuklar Masumdur" ana temasıyla çocuk sağlığı ve hastalıklarıyla ilgili son bilimsel gelişmeler ele alındı.
Kongrede öne çıkan konular arasında:
- Çocuklarda beslenme bozukluklarının artması: Yapılan bir araştırmaya göre, hastanede yatan çocuk hastalar arasında kilo ve boy açısından malnütrisyon (yetersiz beslenme) oranları yüzde 11 ila 16 arasında.
- Aşı karşıtlığının tehlikeleri: Aşılanma oranlarının düşmesi ve yurdumuza aşısız gelen göçmen çocukların artması, çocuk felci ve difteri gibi hastalıkların tekrar ortaya çıkma riskini artırıyor.
- Ezbere vitamin ve gıda takviyelerinin riskleri: Doktor kontrolü olmadan kullanılan vitamin ve takviyeler, çocuklarda karaciğer, böbrek ve kemik gibi organlara zarar verebiliyor.
Kongrede yapılan açıklamalardan öne çıkanlar:
- Prof. Dr. Haluk Çokuğraş (TPK Başkanı): "Aşı karşıtlığı toplum sağlığını riske sokan bir davranıştır. Çocukluk çağı aşıları zorunlu hale gelmelidir. Aşısız çocukların okula alınmadığı ülkeler var. Bizim de bu konuda yasal düzenlemelere ihtiyacımız var."
- Prof. Dr. Fügen Çullu Çokuğraş: "Her çocuğa vitamin gerekli diye bir şey yok. Eksiklik var ise, beslenme bozukluğu var ise o zaman evet. Vitaminler herkes için kullanılması gereklidir diye bir şey yok."
- Prof. Dr. Ertuğrul Kıykım: "Tıpkı aşı karşıtlığında olduğu gibi bu konuda da kontrolsüz bir yayılım var. Yüzde 99'u doktor olmayan kişiler. 'Bunu içirin çocuğunuza iyi gelecek, şu takviyeyi herkes kullansın' vs. Doktorlar linçleniyor, bu konuşanların kim olduğuna bile bakılmıyor. Her çocuk magnezyum kullanmalı diyor biri. Gıda takviyesi diye geçtiği için çok güvenli sanılıyor. Oysa yetişkinlerde bile karaciğere, böbreğe, kemiklere zarar verebiliyor."
- Prof. Dr. Ömer Faruk Beşer: "Beslenme bozukluğu sadece az beslenmekle ilişkili değil. Çocuk alması gereken kaloriyi sadece ekmekten alıyor örneğin. Boyu, kilosu, görüntüsü normal gibi durabiliyor. Ama aslında orada da bozukluk var. Obezite veya yanlış içerikle beslenme söz konusu. Yani çocuğun boyu, kilosu iyi ama tükettiği sadece karbonhidrat. Yeteri kadar protein alamaması, büyümesi, zeka gelişimi, birçok fonksiyonu için alması gereken gıdayı alamaması durumu. Bunları da tespit etmek çok zor."
- Prof. Dr. Çiğdem Aktuğlu Zeybek: "Aşı karşıtlığına şu anda tarama karşıtlığı da eklendi. Topuk kanı karşıtları, kanlar alınmıyor, tanılar gecikiyor. Bunlar da sosyal medyada çok etkili oluyorlar. Bunlar, çocuğun sağlıklı gelişmesini engelleyecek olan bir takım tepkiler. Derhal ve hızla tedbir alınması gerektiğini düşünüyorum."
59. Türk Pediatri Kongresi'nde, çocuklarda beslenme bozukluklarının artması, aşı karşıtlığının yaygınlaşması ve ezbere vitamin ve takviye kullanımı gibi konularda endişeler dile getirildi. Bu konularda acil önlemler alınması ve ailelere bilinçlendirme çalışmaları yapılması gerektiği vurgulandı.