Çocukların yüzde 15’i uykusunda ‘gece terörü’ yaşıyor

Parasomnia olarak da adlandırılan uyku terörü, uyku esnasında aniden korku içinde uyanması şeklinde tanımlanıyor. Dokuz Eylül Üniversitesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbahim Öztura, ‘gece terörü’ hastalığının çocukluk çağında yaygın görüldüğünü belirterek,...

Türk Nöroloji Derneği Başkan Yardımcısı olan ve uyku bozuklukları mevzusunda araştırmalar yapan İbrahim Öztura, çocuklarda uyku önemine dair açıklamalar yaptı. Öztura, “Çocuklar için uyku kalitesi ve süresi oldukça kritiktir. Zira uykuda beyin ve vücut dinlenirken, gelişim süreci tamamlanır. ‘Uyusun da büyüsün’ ifadesinin tıbbi bir karşılığı gerçekten mevcuttur. Çocuklar, uykuda büyüme hormonu salgılayarak gelişimlerini sürdürürler. Kaliteli ve düzenli uyku, çocuğun hem fiziksel gelişimini hem de bilişsel fonksiyonlarını olumlu yönde etkiler” dedi.

İLKOKUL ÇAĞINDAKİ ÇOCUKLARDA SIK GÖRÜLÜYOR

Öztura, uyku apnesi, geniz eti problemi olan ve rahat nefes alamayan çocukların ameliyat sonrasında kaliteli uyku düzenine sahip olduklarını söyleyerek, “Çocukluk çağında ‘gece terörü’ olarak bilinen ‘parasomnia’ hastalığını çok yaygın bir şekilde görüyoruz. Uykuda ortaya çıkan anormal davranış, hareket, uykuda yürüme, konuşma bu gruba giriyor. Özellikle ilköğretim çağındaki çocuk nüfusta yüzde 15 civarında görülürken, erişkin çağla birlikte yüzde 4’lere düşüyor. Bu rahatsızlıkların ailesel yönü de var, anne-baba da çocukluğunda aynı durumu yaşamış olabiliyor. Parasomnia hastalığının net bir sebebi yok ama beyin gelişiminden kaynaklanan kısmi uyanma olarak kabul ediliyor. Yani beyin, gece derin yavaş uykuda kısmi uyanıyor fakat bilinç, farkındalık kısmı uyanmıyor” ifadelerini kullandı.

ORTALAMA 7-8 SAAT ÖNEMLİ

Herkesin uyku yapısının farklı olduğunu vurgulayan Öztura, “Kimisi zor uykuya dalar kimisi çok derin uyur. Yani uykuda normalin ne olduğu tartışmalı bir konu. Dolayısıyla alınan uyku kişiyi dinlenmiş, yeterli zihinsel ve bedensel sağlıkta olmasını sağlıyorsa o iyi bir uykudur. Kişilere özellikle stresli dönemlerde uyumaya 1 veya yarım saat kala rahatlatıcı bir ara süreç öneriyoruz. Herkesin uyku düzeni farklı olmasına rağmen, çocuk ve ergen gruplarda genel olarak sağlıklı gelişim için ortalama 7-8 saat uyku önemli” şeklinde konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.