Çoklu Koronavirüs Aşısı: Klinik Denemeler 2025'te

Kaliforniya'daki üç üniversiteden uzmanlar, farklı koronavirüs türlerine karşı etkili bir aşı geliştirmek için proaktif bir yaklaşım benimsiyor. Fareler üzerinde test edilen yeni aşı, birden fazla koronavirüs türünden korunma sağlayabilir. Klinik denemeler 2025'te başlayacak.

Kaliforniya'daki üç üniversiteden gelen uzmanlar, gelecekteki potansiyel pandemilere karşı önlem almak için çeşitli koronavirüs türlerine karşı etkili bir aşı geliştirmek için çalışıyorlar. Fareler üzerinde test edilen bu yeni aşı, farklı koronavirüs türlerinden korunmaya olanak sağlayabilir. 2025'te klinik denemelerin başlaması planlanıyor.

Kaliforniya'daki Oxford, Cambridge ve Caltech üniversitelerinden uzmanlar, potansiyel bir pandemiye yol açabilecek yeni patojenlerin tehdit haline gelmesinden önce proaktif bir yaklaşımla yeni bir aşı geliştirmeyi amaçlayan bir proje başlattılar. Bu deneysel aşı, şu ana kadar fareler üzerinde test edilmiş olup, bağışıklık sistemini, Covid, SARS ve MERS gibi çeşitli koronavirüs türlerinin parçalarını tanıyacak şekilde eğitiyor.

Geleneksel aşılar genellikle belirli bir virüs türüne karşı bağışıklık sağlarken, bu yeni aşı, farklı koronavirüs türlerine karşı koruma sağlamak amacıyla çeşitli virüsleri hedef alabilen bir yaklaşım benimsiyor. Aşı, insanların tek bir dozda birden fazla koronavirüs türünden korunmasını sağlamayı hedefliyor.

Aşının etkinliği, "dörtlü nano kafes" adı verilen küçük bir protein topu kullanılarak elde ediliyor. Bu nano kafes, vücuda enjekte edildiğinde bağışıklık tepkisini tetikleyen ve patojenlere karşı mücadeleyi destekleyen antijenleri taşıyan bir "protein süper yapıştırıcısı" kullanılarak tasarlandı.

Çalışmanın baş yazarı Rory Hills, "Odak noktamız, bir sonraki potansiyel koronavirüs pandemisine karşı koruyacak bir aşı geliştirmek ve bunu önceden hazırlamaktı. Henüz bilinmeyen koronavirüsler de dahil olmak üzere çeşitli koronavirüslere karşı koruma sağlayacak bir aşı geliştirdik" dedi.

Araştırmanın kıdemli yazarlarından Profesör Mark Howarth, elde edilen sonuçların gelecekte hızlı bir şekilde etkili aşılar üretmek için bir temel olabileceğini belirtti. Howarth, "Bilim insanları, son salgın sırasında hızlı ve etkili bir Covid aşısı geliştirmekte başarılı oldular, ancak dünya hala büyük bir krizle karşı karşıyaydı. Gelecekte daha iyi nasıl hazırlanabileceğimizi anlamamız gerekiyor ve bunun önemli bir parçası, aşıları önceden üretmeye başlamaktır" diye ekledi.

Bilim insanları, yeni aşılarının klinik denemelerine 2025'in başlarında başlamayı umut ediyor

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.