COP29 sona erdi; 300 milyar dolarlık finansman kabul edildi

COP29 Bakü'de sona erdi. Yeni anlaşma, gelişmekte olan ülkeler için iklim finansmanının 2035 yılına kadar yılda 1,3 trilyon ABD dolarına çıkarılmasını hedefliyor. Ayrıca, kamu finansmanının yıllık 100 milyar ABD dolarından 300 milyar ABD dolarına yükseltilmesi kararlaştırıldı.

 

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de gerçekleştirilen BM İklim Değişikliği Konferansı (COP29) sona erdi. Konferansın en önemli gündem maddesi olan "uluslararası iklim finansmanının artırılması" konusunda taslak metin üzerinde anlaşma sağlandı.

Yeni Toplu Nicel Hedef (NCQG) olarak adlandırılan anlaşma, gelişmekte olan ülkeler için kamu ve özel kaynaklardan sağlanan finansmanın 2035 yılına kadar yılda en az 1,3 trilyon ABD dolarına çıkarılmasını hedefliyor ve tüm aktörlere birlikte çalışma çağrısı yapıyor. Ayrıca, gelişmekte olan ülkelere yönelik kamu finansmanının, önceki hedef olan yıllık 100 milyar ABD dolarından 2035 yılına kadar yılda 300 milyar ABD dolarına çıkarılması kararlaştırıldı.

Anlaşmanın kabul edilmesinin ardından bazı delegeler genel kurul salonunda ayakta alkışlarken, bazıları ise zengin ülkelerin daha fazla katkı yapmadığını belirterek tepki gösterdi.

COP29 başkanlığının 21 Kasım'da sunduğu ilk taslak metin, yeterli bulunmamış ve 24 Kasım'da yeni bir taslak metin ortaya konmuştu. Bu yeni metinde, gelişmiş ülkeler öncülüğünde gelişmekte olan ülkelere iklim eylemi için sağlanacak finansmanın 2035 yılına kadar yılda 250 milyar ABD dolarına çıkarılması hedefi yer alıyordu. Ancak gelişmekte olan ülkeler, bu miktarı yetersiz bulmuş ve taraflar arasında uzlaşma sağlanamamıştı.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.