Covid-19 Aşılarından Nadir Yan Etkiler: Küresel Araştırma Sonuçları Açıklandı

Sekiz ülkede yapılan geniş kapsamlı bir araştırma, Covid-19 aşılarının nadir görülen yan etkilerini belirledi. Araştırma, özellikle AstraZeneca aşısı sonrası görülen 'akut yayılmış ensefalomiyelit' gibi nadir yan etkileri ortaya çıkardı.

Sekiz ülkede (Avustralya, Arjantin, Kanada, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Yeni Zelanda ve İskoçya) gerçekleştirilen geniş kapsamlı bir araştırma, Covid-19 aşılarının nadir görülen ancak potansiyel olarak zararlı olan iki yan etkisini tespit etti. Auckland Üniversitesi'nde düzenlenen Küresel Aşı Veri Ağı (GVDN) adlı uluslararası araştırma projesinin bir parçası olan çalışma, aşılanan kişilerin sağlık durumlarını daha iyi izleme potansiyeli taşıyor.

ARAŞTIRMANIN KAPSAMI

Araştırmacılar, Covid-19 aşısı olan kişilerde nörolojik, kan ve kalp ile ilgili 13 farklı tıbbi durumu değerlendirmek amacıyla geniş bir veri setini inceledi. Araştırmada Pfizer, Moderna ve AstraZeneca gibi yaygın olarak tercih edilen aşılar arasında bulunan denekler üzerinde detaylı analizler yapıldı.

YAN ETKİLERİN TESPİTİ

The Guardian'ın aktardığına göre, yapılan araştırma mRNA (Pfizer ve Moderna) aşıları ile nadir görülen miyokardit (kalp kası iltihabı) ve perikardit (kalbi kaplayan ince kesenin şişmesi) yan etkileri arasındaki bilinen bağlantıları yüksek doğrulukla teyit etti. Ayrıca Guillain-Barré sendromu (bağışıklık sisteminin sinirlere saldırması) ve serebral venöz sinüs trombozunu (beyinde bir tür kan pıhtılaşması) da nadir görülen yan etkiler olarak doğrulandı.

DİKKAT ÇEKEN BULGULAR

Araştırma, özellikle AstraZeneca aşısının kullanımı sonrasında ortaya çıkan 'akut yayılmış ensefalomiyelit' adlı yeni ve nadir bir yan etkiyi de belirledi. GVDN'de yönetici pozisyonunda çalışan Prof. Jim Buttery, "Aşı milyonlarca insanda kullanılana kadar bu tarz şeyleri öğrenemiyoruz" diyerek, nadir görülen yan etkilerin tespit edilmesinin önemini vurguladı. Ayrıca, miyokardit gibi yan etkilerin sıradan bir Covid enfeksiyonu sebebiyle ortaya çıkma riskinin aşılama sonrası çıkma riskinden daha fazla olduğunu belirtti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.