Covid-19 geçirenlerde risk 2 kat arttı!

Yeni bir araştırma, Kovid-19'un kalp sağlığı üzerindeki etkilerini ortaya koydu. UCLA ve Ohio Eyaletindeki Lerner Araştırma Enstitüsü'nden bilim insanları, 2020'de Kovid-19'a yakalananların, hastalığa yakalanmayanlara göre kalp krizi ve ölüm riskinin iki kat daha fazla olduğunu buldu.

"ATHEROSCLEROSİS, THROMBOSİS, AND VASCULAR BİOLOGY" DERGİSİNDE KOVİD-19'UN KALP SAĞLIĞI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ ÜZERİNE YAPILAN ARAŞTIRMA

UCLA ve Ohio Eyaletindeki Lerner Araştırma Enstitüsü'nden bilim insanları, Kovid-19'un kalp sağlığı üzerindeki etkilerini araştıran yeni bir çalışma yayımladı. Araştırma, İngiltere'deki Biobank biyomedikal veri tabanında yer alan ortalama 250 bin kişinin sağlık kayıtlarını inceledi.

2020 yılında Kovid-19'a yakalanan hastaların verileri, aynı dönemde hastalığa yakalanmayan 222 binden fazla kişiyle karşılaştırıldı. Elde edilen bulgular, Kovid-19'un kalp krizi ve diğer kardiyovasküler olaylar üzerindeki etkilerini net bir şekilde ortaya koydu.

RİSKLERİN İKİ KAT ARTIŞI


2020 yılında, Kovid-19 aşılarının piyasaya sürülmesinden önce, hastalığa yakalanan 11 binden fazla kişi tespit edildi. Araştırmacılar, bu grubun, hastalığa yakalanmayanlara göre sonraki üç yıl içinde kalp krizi, felç ve ölüm riskinin iki kat daha fazla olduğunu bildirdi.

HASTANEYE YATIŞ VE RİSK ANALİZİ


Araştırma sonuçlarına göre, Kovid-19'a yakalanan 11 binden fazla kişiden yaklaşık 3 bini hastaneye yatırıldı. Hastaneye yatırılan bu bireylerin, Kovid-19'a yakalanmayanlara kıyasla kalp krizi, felç ve ölüm riskinin üç katından fazla olduğu vurgulandı.

UZUN SÜRELİ ETKİLER VE BELİRSİZLİKLER


Bilim insanları, Kovid-19 hastalığı geçiren ve hastaneye yatırılan bireylerin kalp krizi, felç ve ölüm riskinin zamanla azalmadığını belirtti. Hastalığın kardiyovasküler sistem üzerindeki uzun vadeli etkilerinin nedenleri ise henüz tam olarak anlaşılamamıştır.

Bu araştırma, Kovid-19'un sağlık üzerindeki uzun vadeli etkilerine dair önemli bulgular sunarken, hastalığın kalp sağlığını nasıl etkilediğine dair daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğunu ortaya koymaktadır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.