Covid-19’un yeni ‘XEC’ varyantı hakkında uzman görüşü: ‘Spekülatif bilgilerden uzak durun

Prof. Dr. Tevfik Özlü, Almanya’da ortaya çıkan ve havaların soğumasıyla etkili olabileceği öngörülen Covid-19'un yeni ‘XEC’ varyantı hakkında değerlendirmelerde bulundu. Özlü, bu varyantın şimdilik dikkate değer bir tehdit oluşturmadığını belirtti.

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, haziran ayında Almanya’da ortaya çıkan ve soğuk havalarda daha etkili olabileceği öngörülen Covid-19’un yeni ‘XEC’ varyantı hakkında açıklamalarda bulundu. Özlü, bu varyantın dikkate değer bir tehdit oluşturup oluşturmadığıyla ilgili henüz yeterli bilgi ve uyarı bulunmadığını belirtti. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) tarafından bu varyantla ilgili herhangi bir endişe duyurusu yapılmadığını vurgulayan Özlü, "Şu anda endişe verici bir durum görmüyorum" dedi.

XEC varyantının ölümcül olduğuna dair bir bilgi bulunmadığını belirten Özlü, bu varyantın daha bulaşıcı veya daha ağır hastalıklara neden olduğuna dair elimizde kesin veriler olmadığını ifade etti. Özlü, "Bu varyant gibi birçok yeni varyant zaman zaman ortaya çıkıyor ve çoğu önem arz etmeden kaybolup gidiyor. Genel olarak gelen haberlerin spekülatif olduğunu ve endişe edecek bir durum bulunmadığını düşünüyorum" diye konuştu.

Özlü, yaz döneminde Covid-19 vakalarının görülmeye devam ettiğini ve bu durumun ülkemizde de solunum yolu enfeksiyonları ve zatürre vakalarının arttığını gösterdiğini belirtti. Yaz aylarında solunum yolu enfeksiyonlarının artmasının, Covid-19’un da aktif olduğunu gösterdiğini ifade eden Özlü, kış dönemiyle birlikte bu durumun devam edebileceğine dikkat çekti.

Kış ve güz döneminde solunum yolu virüslerinin, özellikle influenza, parainfluenza, RSV ve diğer koronavirüslerin artış göstereceğini belirten Prof. Dr. Özlü, "Güz dönemiyle birlikte döngüsel süreç başladı ve Covid-19 da bu sürecin bir parçası olarak devam ediyor. Dikkatli olmamızda fayda var" dedi.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.