CrowdStrike Yazılım Krizi Havacılıkta Büyük Aksamalar Yaratıyor

CrowdStrike'tan kaynaklanan küresel yazılım problemi, havacılık sektöründe büyük aksamalara yol açtı. 19 Temmuz'daki kriz, uçuşlarda önemli gecikmelere ve iptallere neden olurken, Avrupa'daki hava sahasında da ciddi sorunlar yarattı.

CrowdStrike'ın neden olduğu küresel yazılım sorunu, havacılık sektörünü ağır şekilde etkiledi. 19 Temmuz'da yaşanan kriz, uçuşlarda büyük gecikmelere ve iptallere yol açtı, Avrupa'daki hava trafiğinde ise ciddi aksamalara neden oldu.

Geçen hafta, siber güvenlik hizmetleri sağlayan CrowdStrike'tan kaynaklanan küresel bir yazılım problemi havacılık sektöründe ciddi etkiler yarattı. Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı (EUROCONTROL) tarafından yayımlanan Avrupa Havacılık Genel Bakış Raporu'na göre, geçen hafta ortalama günlük 34.260 uçuş gerçekleştirildi. Ancak, 19 Temmuz'da yaşanan yazılım krizi nedeniyle önceki haftaya kıyasla uçuş sayısında azalma gözlendi.

19 Temmuz'daki küresel yazılım hatası, hava yolları ve havalimanları üzerinde zincirleme etkiler yarattı. Zaten yoğun olan rotalarda ilave baskılar oluştu ve Orta Avrupa'daki zorlu hava koşulları bu durumu daha da kötüleştirdi. Bu nedenle, kıta genelinde önemli gecikmeler ve aksaklıklar yaşandı. ATFM (Hava Trafik Yönetimi) gecikmeleri, önceki haftaya göre yüzde 36 artarak günde 258 bin dakika, uçuş başına ise 7,5 dakikaya yükseldi. Güneydoğu Avrupa'daki Hava Sahası Kontrol Merkezleri (ACC) bu durumdan daha fazla etkilendi.

Küresel kesinti, birçok hava yolu ve havaalanını etkiledi. İngiltere'deki Heathrow ve Gatwick havalimanlarında da gecikmeler yaşandı. Merkezi ABD'de bulunan FlightAware'in verilerine göre, küresel yazılım sorunu günlük ortalama 90 bin uçuş gerçekleştiren ticari hava yolu firmalarını zor durumda bıraktı. Kriz günü, 5.171 uçuş iptal edilirken, 46.013 uçuşta rötar meydana geldi. Yıllık ortalama günlük uçuş iptali yaklaşık 1.200 iken, 19 Temmuz'da bu rakam 4 katından fazla arttı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.