CUMA VE BAYRAM SELASI: BİR GELENEK, BİR HATIRLATMA
Cuma ve bayram selası, geleneksel bir uygulama olup günümüzde hala devam etmektedir. Müezzinlerin cuma ezanından bir saat önce minareden yüksek sesle salavat getirmeleri, cuma namazını hatırlatmanın yanı sıra insanları salavat getirmeye teşvik etmektedir.
GELİŞİMİ VE ÖNEMİ
Önceleri dilkeşhâveran makamında okunan selâlar, bayram ve cuma namazlarını hatırlatmak için kullanılırdı. Anadolu'nun birçok şehrinde pazartesi ve perşembe geceleri, hatta bazı yerlerde her zaman okunurdu. Diyanet İşleri Başkanlığı, bu geleneği bazı yerlerde yeniden hayata geçirmiştir.
CENAZE SELASI
Cenaze selası, vefat haberinin duyurulması ve cenazenin kabre götürülüşü sırasında okunan salâlardan oluşur. Salât-ı Ümmiyye ise bazı dinî törenlerde ve dinî günlerde kısaca salât-ü selâm getirilmesidir. Bu uygulama, vefat haberini duyurmanın yanı sıra insanların ölümle ilgili bilinçlenmesine de katkı sağlar.
TARİHİ VE GELİŞİMİ
Sela uygulamasının tarihi çeşitli kaynaklara dayanır. Bazı kaynaklara göre Mısır'da Fatimiler zamanında başlamış, bazılarına göre ise Emeviler döneminde Hz. Ömer'in torunu Abdülaziz zamanında başlamıştır. Osmanlı İmparatorluğu, bu geleneği diğer Müslüman toplumlardan daha fazla benimsemiş ve korumuştur.