Cuma günü okunan selanın anlamı ve önemi

Cuma ve bayram selası; yaşadığımız zamanda hala uygulanan cuma ezanından bir saat önce müezzinlerin minareden yüksek sesle salavat getirmeleri, hem insanların salavat getirmelerini hatırlatmak yönünden hem de yoğun olarak çalışan insanlara cuma namazını hatırlatmaları bakımından selâ okunur.

CUMA VE BAYRAM SELASI: BİR GELENEK, BİR HATIRLATMA

Cuma ve bayram selası, geleneksel bir uygulama olup günümüzde hala devam etmektedir. Müezzinlerin cuma ezanından bir saat önce minareden yüksek sesle salavat getirmeleri, cuma namazını hatırlatmanın yanı sıra insanları salavat getirmeye teşvik etmektedir.

GELİŞİMİ VE ÖNEMİ

Önceleri dilkeşhâveran makamında okunan selâlar, bayram ve cuma namazlarını hatırlatmak için kullanılırdı. Anadolu'nun birçok şehrinde pazartesi ve perşembe geceleri, hatta bazı yerlerde her zaman okunurdu. Diyanet İşleri Başkanlığı, bu geleneği bazı yerlerde yeniden hayata geçirmiştir.

CENAZE SELASI

Cenaze selası, vefat haberinin duyurulması ve cenazenin kabre götürülüşü sırasında okunan salâlardan oluşur. Salât-ı Ümmiyye ise bazı dinî törenlerde ve dinî günlerde kısaca salât-ü selâm getirilmesidir. Bu uygulama, vefat haberini duyurmanın yanı sıra insanların ölümle ilgili bilinçlenmesine de katkı sağlar.

TARİHİ VE GELİŞİMİ

Sela uygulamasının tarihi çeşitli kaynaklara dayanır. Bazı kaynaklara göre Mısır'da Fatimiler zamanında başlamış, bazılarına göre ise Emeviler döneminde Hz. Ömer'in torunu Abdülaziz zamanında başlamıştır. Osmanlı İmparatorluğu, bu geleneği diğer Müslüman toplumlardan daha fazla benimsemiş ve korumuştur.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.