Cumhurbaşkanı Erdoğan: Netanyahu hükümeti artık küresel düzeni tehdit ediyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ile işbirliklerini görüşmek üzere bir araya geldi. Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısında tarım, yükseköğretim ve sağlık alanlarında yeni anlaşmalar imzalandı.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Başbakanlık'ta baş başa görüşme, Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi İkinci Toplantısı ve anlaşmaların imza töreninin ardından ortak bir basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, iki ülke arasındaki işbirliklerinin detaylarını ele alırken, İsrail-Gazze savaşına da değindi ve Netanyahu hükümetinin küresel bir tehdit oluşturduğunu ifade etti.

Erdoğan, Arnavutluk’ta bulunmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, geçen yıl iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 100. yıl dönümünü kutladıklarını hatırlattı. "Tarihi bağlar ve kültürel yakınlık ile dostane ilişkilerimiz, bir asrın çok ötesine uzanıyor," dedi. Ayrıca, 2021'de oluşturulan stratejik ortaklıklarının bu istişarelerle derinleştiğini vurguladı.

İmzalanan ortak bildiri ile konseyin farklı alanlarda geliştirilmesi kararlılığının altını çizen Erdoğan, tarım, yükseköğretim ve halkla ilişkiler gibi alanlarda üç yeni anlaşma imzaladıklarını söyledi. Ticaret hacimlerini ilk aşamada 2 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini ve sağlık alanındaki işbirliklerini de sürdüreceklerini kaydetti. Ayrıca, Arnavutluk'un askeri teçhizat ve eğitim ihtiyaçlarının karşılanması noktasında destek vereceklerini belirtti.

Terörle mücadele konusunun da görüşmelerinin önemli bir parçası olduğunu ifade eden Erdoğan, "Bugün aldığımız kararlarla terör örgütleriyle mücadelemizi etkin şekilde sürdüreceğiz," dedi. Gazze ve Lübnan'daki İsrail saldırıları da toplantının öncelikli konuları arasındaydı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Gazze'de bir yıldır devam eden soykırım tüm insanlığın ortak utancıdır," diyerek acil ateşkes ve insani yardımların ulaştırılması gerektiğini vurguladı. Arnavutluk'un bu konuda üzerine düşeni yapacağına inandığını söyledi.

Erdoğan, Türk halkının Arnavutluk’taki Müslüman kardeşlerine hediye olarak Namazgah Camisi'nin açılışını gerçekleştireceklerini hatırlatarak, Balkanlar'ın en büyük camisi olan bu yapının barış ve birlik duygusunu simgeleyeceğini ifade etti.

Son olarak, Başbakan Rama ve tüm Arnavut halkına misafirperverlikleri için teşekkür eden Erdoğan, çeşitli alanlarda atacakları adımların hayırlara vesile olmasını diledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.