Gürcistan’ın başkenti Tiflis, 26 Ekim'de gerçekleşen parlamento seçimlerine yönelik protestolarla çalkalanıyor. Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili ve Batı yanlısı muhalefet partileri, iktidardaki Gürcü Hayali Partisi'nin birinci çıktığı seçim sonuçlarını tanımayarak yeniden seçim çağrısı yaptı. Seçimlere hile karıştırıldığı iddialarıyla başlayan gösterilerde, muhalefet partileri her gün sokaklarda olacaklarını duyurdu.
NİKA MELİA'DAN HALKA ÇAĞRI
Değişim İçin Koalisyon bloğu lideri Nika Melia, göstericilere yönelik yaptığı konuşmada, geri adım atmayacaklarını vurgulayarak, "Her gün burada olmalıyız. Tiflis sokaklarında kalabalık bir şekilde buluşarak sesimizi duyuracağız. Zafer kazanana kadar mücadele edeceğiz," dedi. Melia, protestoların sadece Rustaveli Caddesi’nde değil, tüm Tiflis genelinde gerçekleşeceğini belirtti.
MUHALEFETTEN 6 MADDELİK BİLDİRİ
Seçimlerde yüzde 5 barajını aşarak parlamentoda temsil hakkı kazanan Batı yanlısı muhalefet partileri, yayımladıkları 6 maddelik bildiride seçimlerin yenilenmesi, parlamento meşruiyetinin tanınmaması ve ülke genelinde direniş başlatılması gibi taleplerini sıraladı. Bildiride, "Bu mücadeleyi tüm Gürcistan geneline yayacağız ve halkın iradesini çalan herkesin cezalandırılması için uluslararası bir soruşturma talep ediyoruz," ifadeleri yer aldı.
SEÇİM SONUÇLARI VE GERGİN ULUSLARARASI İLİŞKİLER
Gürcü Hayali Partisi, Merkezi Seçim Komisyonu’nun açıklamasına göre seçimlerde yüzde 53,93 oy alarak birinci parti oldu. İlk kez elektronik oylama ve nispi temsil sistemiyle yapılan seçimlerin ardından muhalefet partileri, seçim sonuçlarını tanımayacaklarını ve parlamentoya katılmayacaklarını duyurdu. Batı yanlısı partiler, seçimleri "Avrupa ile Rusya arasında bir tercih" olarak yorumlarken, hükümet bu durumu "barış veya savaş meselesi" olarak nitelendirdi.
YABANCI ETKİNİN ŞEFFAFLIĞI YASASI TARTIŞMALARI
Gürcistan’ın son dönemdeki Batı ile gergin ilişkilerinin temelinde "Yabancı Etkinin Şeffaflığı" yasası yatıyor. Bu yasa, yabancı kaynaklı finansmanın yüzde 20’sinden fazlasını alan sivil toplum kuruluşları ve medya kuruluşlarının "yabancı ajan" olarak kaydedilmesini zorunlu kılıyor. Bu yasa nedeniyle AB ve ABD, Gürcistan'a sağlanacak maddi yardımları ve askeri iş birliklerini askıya aldı.