Cumhurbaşkanına hakaretten hüküm giyen öğrenciler yurtlarda barınamayacak

Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik değişikliğine göre; Cumhurbaşkanına hakaret suçundan hüküm giyen öğrenciler artık devlet yurtlarında kalamayacak.

Türkiye’de üniversitelerin öğrenci yurtları yıllardır devam eden bir sorun. Yeterli devlet yurdu olmaması nedeniyle, birçok yoksul öğrenci cemaat ve tarikatların yurtlarında barınmak zorunda kalabiliyor. Bu sorun, 15 Temmuz darbe girişimi öncesinde Fethullahçıların yurtlarında kalan öğrencilerle daha önce ortaya çıkmıştı. Şimdiyse, Resmi Gazete’de yayımlanan kararla birlikte devlet yurdunda kalmanın şartları ağırlaştırılıyor.

Altı aydan fazla ceza alanlar

Bir öğrencinin KYK (Kredi ve Yurtlar Kurumu) yurtlarında kalmak için uyması gereken şartlar genişletildi. Buna göre; öğrenci kasten işlenen bir suçtan dolayı altı ay veya daha fazla hapis cezasına çarptırılırsa yurtla ilişiği kesilecek.

Cumhurbaşkanına hakaretten hüküm giyenler

Hürriyet’te yer alan habere göre; bir öğrenci cumhurbaşkanına hakaretten mahkûm olmuşsa yurtta barınamayacak. Eğer hâlihazırda KYK yurtlarından birinde barınan bir öğrenci bu cezayı alırsa, onun da ilişiği kesilecek.

Hangi yeni şartlar geldi?

Taksirli suçlar ile kısa süreli hapis cezasına seçenek yaptırımlara çevrilmiş veya sayılan suçlar dışında tecil edilmiş hükümler hariç olmak üzere, kasten işlenen bir suçtan dolayı altı ay veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, cumhurbaşkanına hakaret, devletin egemenlik alametlerini aşağılama, devletin kurum ve organlarını aşağılama, cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar, hayasızca hareketler, spor müsabakalarına dayalı bahis ve şans oyunlarını oynatma, gibi suçlardan mahkûm olmaması ve yurt başvurusu yaptığı tarihte 35 yaşını doldurmamış olması şartı da aranacak.

Terör örgütü eylemleri

Öte yandan; terör örgütlerinin eylemlerine katıldığı tespit edilen öğrenciler ile yurtlarda bir aydan fazla uzaklaştırma cezası almış olan öğrencilerin yeniden öğrenime başladıkları tarihe kadar yurtla ilişiği kesilecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

Selen Görgüzel'den Skandal Kalça Açıklaması Geldi!
Esra Dermancıoğlu’ndan Cannes tepkisi geldi! 'Yarı Çıplak!'
Vefat eden İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi kimdi ve ölümünün peşinden Ortadoğu'da ne beklenmeli?
Türkiye'de 1 günlük milli yas ilan edildi!
Bu özel tarif için müşteriler kuyruk oldu: Şimdi patentini almaya hazırlanıyor