'Cumhurbaşkanının bir partiye üye olması tarafsızlığını kaybedeceği anlamına gelmez'

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, Reuters'a verdiği mülakatta başkanlık sistemini içeren düzenlemenin olası yasalaşma takvimine ilişkin açıklamalarda bulundu.Mustafa Şentop 'Teklifin Anayasa Komisyonu'ndaki görüşmeleri...

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, Reuters'a verdiği mülakatta başkanlık sistemini içeren düzenlemenin olası yasalaşma takvimine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Mustafa Şentop 'Teklifin Anayasa Komisyonu'ndaki görüşmeleri 20 Aralık Salı günü. Ocak ayı içerisinde de Meclis Genel Kurulu'nda görüşülür. Referandumun Mart sonu ya da Nisan başında mümkün olduğu görülüyor' dedi.

Yedek milletvekilliğinin detayları kanunla düzenleneceğini belirten Şentop, 'Tasarladığımız sistemde her parti, bir ilin çıkardığı milletvekili sayısının beşte biri kadar da yedek milletvekili belirleyecek. Herhangi bir ilde, herhangi bir partinin vekilliğinde çeşitli nedenlerle boşalma olursa, o partinin gösterdiği bir sonraki sıra adayı yedek vekil olarak yerini dolduracak. Boşalan milletvekili başka partiye geçse dahi, yedek vekil ilk aday olduğu partiden gelecek" ifadelerini kullandı.

CUMHURBAŞKANININ PARTİLİ OLMASI TARAFSIZLIĞINI KAYBEDECEĞİ ANLAMINA GELMİYORMUŞ

Sputnik'te yer alan habere göre, düzenlemenin yasalaşması halinde cumhurbaşkanının herhangi bir partiye hemen üye olabileceğini belirten Şentop, ancak bunun cumhurbaşkanının tarafsızlığını kaybedeceği anlamına gelmediğini iddia etti.

Şentop, "Cumhurbaşkanı ile ilgili en büyük tartışma siyasi parti üyeliği. Avrupa'da sadece Macaristan'da bu konuda bir yasak var. Cumhurbaşkanının tarafsızlığı siyasi partiye üye olmamak olarak görülüyor. Bu yanlış" diye konuştu. Teklif Cumhurbaşkanı'nın siyasi parti üyeliğini serbest bırakırken, bu düzenlemenin referandumda kabul edilmesi durumunda bu hüküm 2019 tarihi beklenmeden yürürlüğe girecek. Mevcut anayasada cumhurbaşkanı seçilen kişinin varsa siyasi parti üyeliği düşüyor. 

Şentop düzenlemenin kabul edilmesi durumunda, AKP’nin olağanüstü kongre toplayıp toplamayacağı yönündeki soru üzerine "Buna bir engel yok" yanıtını verdi.

Teklif cumhurbaşkanının bir siyasi partiye üye olmasının önündeki engeli kaldırdığı için, düzenleme yasalaşırsa, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kurucusu olduğu AKP’nin başına geçmesi, bir olağanüstü kongre ile mümkün olabilecek. 

'DAHA İYİ TEKLİFLER OLABİLİR'

Şentop düzenlemenin Meclis Anayasa Komisyonu'nda değişikliğe uğrayıp uğramayacağı konusunda ise, "Teklifin ana çerçevesi belli. Ancak unutulan şeyler olabilir. Daha iyi teklifler olabilir. Buna da açık olmak gerekiyor" diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri

Özgür Özel'den Erdoğan'a anlamlı hediye: Cumhuriyet Ateşi
Özgür Özel, Erdoğan ile görüşmesinin ardından Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşecek
İYİ Parti Trabzon’da istifalar devam ediyor
Erdoğan, Gambiya Cumhurbaşkanı Barrow ile bir görüşme gerçekleştirdi
Meclis Başkanı Kurtulmuş bugün DEM Parti, İYİ Parti ve Saadet Partisi'ni ziyaret edecek