‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi memurların iş güvencesine göz dikti’

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin bir yıllık sürede memurların iş güvencesine göz diktiğini

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin bir yıllık sürede memurların iş güvencesine göz diktiğini belirterek, ekonomik krizin bedelinin ülkenin çalışanlarına ödetildiğinin altını çizdi.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu 'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Memurların İş Güvencesine Göz Dikti' başlığıyla bir bildiri yayınladı. Bildirinin tamamı şöyle: 

24 Haziran seçimlerinin üzerinden bir yıl geçmek üzere. Türkiye Cumhuriyetinin 95 yıllık hukuk ve sosyal devlet ilkesi aşındırılırken yerine tek bir kişinin sözünün geçtiği saltanat günlerine has yeni bir rejim egemen oldu.

Geçtiğimiz bu bir yıllık süre içeresinde ise Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük ekonomik krizini yaşarken, tek adam rejimi ülkemizde bu bir yıllık süre zarfı içerisinde ekonomik krizin bedelini ülkenin çalışanlarına ödetmeye devam etti.

Bu bir yıllık süre de;

Memurların iş güvencesine göz dikildi.

Memurlar ek vergiler altında ezilmeye devam etti.

Kamu personeli rejiminde kapsamlı değişiklikler gündeme getirildi.

Zorunlu BES uygulaması kalıcı hal getirildi.

3600 Ek gösterge bekleyenler ve EYT’liler bir kez daha mağdur edildi.

Memurlar yoksulluk sınırının altında geçim mücadelesi verdi.

Bu dönemde Memurlara grevli toplu iş sözleşmesi hakkı tanınmadı.

ZORUNLU BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ UYGULAMASI

Yeni Ekonomik Program kapsamı çerçevesinde Bireysel Emeklilik Sistemi’nin 3 yıl boyunca zorunlu olarak uygulanması hayata geçirildi. Bu sürenin arttırılması ile ilgili inisiyatifi Damat Berat Albayrak’a bırakıldı. Bireysel Emeklilik Sistemi’nin 3 yıl boyunca çıkış yasağı getirilerek bu zorunlu hale getirilmesi ile Yeni Rejim;

•Bireysel Emeklilik Sistemi ile sosyal güvenliği tamamen kaldırmayı,

•Kamudaki mevcut emeklilik sisteminin ortadan kaldırılmasını,

•Sözde tasarruf sistemi adı altında toplanacak olan geliri iç borçları ve olası gelişecek olan finans krizini önlemek adına farklı alanlara kaynak olarak aktarmayı amaç edindi.

KAMUDA ESNEK ÇALIŞMA

Yeni rejim ile Kamu Personel Rejimine yönelik kapsamlı değişiklikler ilk kez yüksek sesle dile getirildi. Yeni Ekonomi Programı’yla birlikte kamu personel rejiminde önemli değişikliklerin yapılması planlanmaktadır.

Yeni Ekonomik Programa göre;

•Kamu kurumlarının esnek çalışma ile iş tatmini ve verimi yüksek işgücüne sahip olmaları sağlanacaktır. Yani kamu da çalışan memurların iş güvencesi elinden alınacak, kamu emekçilerinin çalışma sistemi baştan aşağı değiştirilerek esnek ve kuralsız bir hale getirilecektir.

•Esnek çalışma ile bir sonra ki aşama olan kamu performans sistemi hayata geçirilecek, kamu personellerinin tüm hakları elinden alınacaktır.

•Yeni programda haftalık çalışma süresi olan 40 saat doldurulması şartına vurgu yapılırken, bu çalışma saatinin belirli aralıklarını evden çalışarak da tamamlanabileceği belirtilmektedir. Bu

şekilde haftalık 40 saat üstü çalışmalarda kazanılan fazla mesai ve izin gibi haklar ortadan

kaldırılacaktır.

•Esnek çalışma sisteminin kalıcı hale getirilmesi bundan sonra ki dönem de kamu da mevcut çalışma sistemi haline getirilecektir.

•657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu ileri ki dönemlerde tamamen değiştirilerek, güvencesiz bir yapıya kavuşturulacak ve kamu alanının topyekün tasfiye süreci başlayacaktır.

•Ayrıca uzunca bir süredir işverenlerin ve büyük patron örgütlerinin ısrarlı tavsiyesine rağmen işçi temsilcilerinin tepkisi ile geri çekilen Kıdem Tazminatının Fona devredilmesi süreci de bu süreçte hızlandırılacaktır. Yani emekçilerin elinde kalan son kale de bu şekilde iktidar tarafından ele geçirilmiş olacaktır.

Memurlara açlık ve yoksulluk dayatıldı.

Ekonomik krize bağlı olarak artan yüksek enflasyon oranları ve hayat pahalılığı Kamu çalışanlarını etkilemeye devam etti. Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin hayata geçtiği 24 Hazirandan bugüne kamu çalışanlarının alım gücü neredeyse yarı yarıya azaldı. Geçen yıl Haziran ayında ortalama 6000 TL olan yoksulluk sınırı 24 Hazirandan bugüne 9000 TL’ye yükseldi. 2019 Temmuz kamu çalışanlarının en düşük maaşı 3500 TL olurken kamu çalışanları her geçen gün daha fazla yoksullaştı. Artan ekonomik kriz koşullarının bedeli bir ülkenin çalışanlarına ve emeklilerine ödetilmesi süreci “Yeni Ekonomik Program” ile hayata geçirildi. Yeni Ekonomi Programı'na göre 2019'daki 60 milyar TL'lik kemer sıkma kalemlerinin 10,1 milyar TL'si sosyal güvenlik alanında yapılması ön görüldü. Çalışanlara ek vergiler getirildi emekçilere zorunlu kemer sıkma politikaları dayatıldı. 3600 Ek gösterge sözü bekleyen kamu çalışanları ve EYT’liler yeni hükümet sisteminde yine unutuldu. Sözleşmeli memurluk uygulaması artarak devam ederken iş yerlerinde performans sistemi adı altında baskılar devam etti. Kamu alanına Cumhurbaşkanlığı tarafından kritik atamalarının önü sonuna kadar açıldı.

Mehmet BALIK

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu

Genel Başkanı

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.