Cumhuriyet davası süresince gazete içinde yaşanan sarsıntılara bugün bir yenisi eklendi. Cumhuriyet'ten atılan eski yazı işleri müdürü Faruk Eren'in kitabına Cumhuriyet Kitap tarafından sansür uygulandı.
Cumhuriyet’ten atılan isimlerden biri de gazetenin sorumlu yazı işleri müdürü Faruk Eren’di. Faruk Eren 12 Eylül askeri darbesi sonrasında gözaltında kaybedilen ağabeyi Hayrettin Eren’i anlatan bir kitap yazdı. “Kayıp Bir Devrimin Hikayesi/Bir Zamanlar Hasköy’de” adlı kitap 8 Mart’ta İletişim yayınları tarafından yayınlandı.
Cumhuriyet Kitap editörleri kitabın tanıtımı için Hayrettin Eren’le aynı dönemde sol hareket içinde yer alan eski Dev-Genç başkanı Bülent Forta’dan bir yazı istedi. Kitap için bir tanıtım yazısı kaleme alan Bülent Forta’ya yazının bu hafta kitap ekinde yer alacağı bildirildi. Ancak bugün yayınlanan Cumhuriyet Kitap’ta söz konusu tanıtım yazısı yer almadı.
Cumhuriyet Kitap’ın yayın yönetmeni Turgay Fişekçi’nin giriş yazısında ise şu duyuru yayınlandı: “Faruk Eren, Kayıp Bir Devrimin Hikâyesi-Bir Zamanlar Hasköy’de kitabında ağabeyi Hayrettin Eren’in kişiliğinde, 12 Mart askeri darbesinin katledip darağaçlarına gönderdiklerinin izinden giden kuşağın, trajik öyküsünü anlatıyor. Kitabı aynı kuşağın temsilcilerinden Bülent Forta değerlendirdi.” Bu duyuruya rağmen Forta’nın yazısı ekte yer almadı.
Bunun nedenini soran Bülent Forta’ya her hangi bir gerekçe sunulmaması, kitabın yazarının Cumhuriyet yöneticilerini rahatsız ettiği yorumlarına neden oldu. Gazetenin eski yazı işleri müdürü ve kitabın yazarı Faruk Eren, “Benim böyle bir talebim zaten yoktu. Cumhuriyet yöneticilerinin bu sansürü bana değil. Sansür Bülent Forta’ya, Türkiye’nin sol hafızasına, Cumartesi Anneleri’ne ve insan hakları mücadelesinedir. Çok ayıp bir durum. Ne diyeceğimi bilemiyorum” dedi.
Faruk Eren geçtiğimiz hafta Cumhuriyet gazetesindeki yazı işleri müdürlüğü nedeniyle açılan bir davada Mehmet Özhaseki’ye 84 bin TL tazminat ödemeye mahkum edilmiş, bu mahkumiyet de Cumhuriyet’te haber olarak yer almamıştı.
Cumhuriyet yönetici ve yazarları hakkında istinaf mahkemesinin onama kararı da uzun süre gazetenin internet sitesinde yer almaması sosyal medyada tepkilere neden olmuştu.
Uzun bir süre cezaevinde kalan Cumhuriyet Kitap’ın Genel Yayın Yönetmeni Turhan Günay iki ay önce bu görevinden ayrılmış, yerine edebiyatçı Turgay Fişekçi getirilmişti.