Cumhuriyetin 100. Yıl anısına basılmıştı. Madeni paralardaki 'Atatürk'e benzemiyor' tartışması

Cumhuriyetin 100. yılı için basılan 5 TL’lik madeni hatıra parası üstündeki Atatürk rölyefi tartışma yarattı. Sosyal medyada kullanıcılar rölyefin Mustafa Kemal Atatürk’e benzemediğini söyleyerek tepki gösterdi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan "Cumhuriyet'in 100. Yılı Anısına 5 TL Değerindeki Madeni Hatıra Paraların Çıkarılmasına İlişkin Tebliğ" Resmi Gazete'de yayımlandı. 31 Ekim 2023 tarihinde duyurulan bu kararla birlikte, 100 milyon adet 5 lira değerinde madeni para basıldı.

PARALARIN DETAYLARININ DETAYLARI

Bu özel madeni paraların fiziksel özellikleri de dikkat çekiyor. Çapı 28,15 mm, kalınlığı 1,70 mm ve ağırlığı 8,25 gram olan paraların ön yüzünde 8 köşeli Selçuklu yıldızı motifi bulunuyor. Dış kontörde kullanılan motif, derinlik hissi kazandırmak amacıyla tekrarlanmış durumda. Paranın ön yüzünde ayrıca, halka ile göbeğin birleşim noktasında ay yıldız ve "Türkiye Yüzyılı" logosu bulunuyor.

ATATÜRK'ÜN RÖFESİNE TEPKİ

Ancak, madeni paraların arka yüzünde yer alan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün röfesi, dolaşıma girmesiyle büyük tepki çekti. Sosyal medyada birçok kullanıcı, Atatürk'ün resminin benzemediğini belirterek eleştiri yaptı. Atatürk'ün röfesinin altında Cumhuriyet'in 100. yıl logosu ve çerçevenin çevresinde "Türkiye Cumhuriyeti" yazısı da bulunuyor.

Sosyal medya platformlarında yayılan eleştiriler, vatandaşların Atatürk'ün resmine yönelik memnuniyetsizliğini dile getiriyor.

GÜMÜŞ HATIRA PARASI DA ORTAYA ÇIKTI

Sosyal medyada 5 liralık madeni paralar tartışılırken, Cumhuriyet'in 100. yılı dolayısıyla basılan gümüş hatıra parasında da benzer bir durum yaşandığı ortaya çıktı. Darphane'nin resmi internet sitesinde 5,050.00 TL fiyatla satışa konulan gümüş hatıra parasında Atatürk'e çok fazla benzemeyen bir görsel yer alıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

Meteorolojiden İstanbullulara kötü haver: 17 Mayıs 2024 İstanbul hava tahmini
Cumhurbaşkanlığı'nın 'tasarruf' genelgesi Resmi Gazete'de yayımlandı
İstanbul'da ucuz ev kalmayınca yatırımcılar da Düzce'ye yöneldi
Zam haberlerinin ardı arkası kesilmiyor! O tarihten sonra Coca Cola fiyatları uçacak!
Türkiye'nin milli yiyeceği ama yenmiyor! Dönerin yarım ekmek fiyatı bile şaşırttı