ÇYDD 32 yaşında: Okumayan kimse kalmayana kadar mücadele edeceğiz

1989'da kurulan ve 92 binden fazla kız öğrenciye eğitim desteği sunan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği 32'nci yaşına giriyor.

Prof. Dr. Türkan Saylan ve bir grup aydın tarafından kurulan ÇYDD'nin 32 yıllık mücadelesini anlatan Prof. Dr. Ayşe Yüksel,  " ‘Ben okumak istiyorum ama ekonomik koşullarım buna yetmiyor’ diyen kimse kalmayana kadar çocukların yanlarında yer almak istiyoruz." dedi.

1989'da kurulan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), 32. yaşını kutluyor. 1997’de 17 kız öğrencisiyle başlayan eğitim bursu projesi bugüne kadar 92 bin öğrenciyi aşan ÇYDD, 32 yıl önce Prof. Dr Türkan Saylan ile bir grup aydın tarafından kuruldu. ÇYDD, 32 yıldır her çocuğun eğitim hakkından eşit şekilde yararlanması ve ayrım yapılmaksızın tüm öğrencilerin çağdaş eğitime ulaşması için çalışmaya devam ediyor. ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Ayşe Yüksel'de BirGün'den Dilara Şimşek'e konuştu. "32 sene önce 16 aydın insan okul öncesinden yükseköğretime kadar tüm öğrencilere ulaşmak için Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’ni kurdu." diyen Prof. Dr. Yüksel, ÇYDD'nin 32 yıllık mücadelesini şöyle anlattı: "1997 yılında Siirt Pervari’de liseye giden kız öğrenci yoktu ve 17 kız öğrenci ile başlattığımız eğitim bursu projesi bugüne kadar 92 bin 183 kız öğrenciye ulaştı. Bu sene 17 bin 500 liseli ve üniversiteli gence burs veriyoruz. Bugüne kadar 37 bini aşkın üniversite öğrencisini mezun ettik. Her biri dörder yıl bizden burs aldı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile iş birliğiyle geçmişte 36 ilçede 100 kadar kız öğrencinin gidebileceği yurtlar yaptık. Ama 2009 yılında Ergenekon üyesi olmakla suçlandığımızdan beri artık MEB ile ortaklık yapmıyoruz. Dolayısıyla 10 seneden fazladır bu tür projelerimiz yok. Ancak çocuklarımıza 21’inci yüzyıl yetkinlikleri vermeye çalışıyoruz. Lise öğrencilerine ayrı ayrı yaratıcılık liderlik kodlama gibi farklı alanları desteklemeye çalışıyoruz. Değişik projeler ile onlara katkı sunmaya çalıştık."

"3 bin bilgisayar daha göndermek için emek veriyoruz"

3 bin öğrenciye bilgisayar tablet gönderdiklerini söyleyen, Prof. Dr. Yüksel yeni tip koronavirüs salgınıyla birlikte değişen süreci anlatmak için şu ifadeleri kullandı: "Geçtiğimiz mart ayında pandeminin ortaya çıkmasıyla uzaktan çalışma için derneğimizi organize ettik. 1 yıldır eskisinden daha çok çalışıyoruz çünkü çok ihtiyaç var. Dijital ortamda yapılacak şey çok fazla. Öncelikli olarak öğrencilerimizin tablet bilgisayar gibi cihazlarının olmadığını gördük. Bir anket uyguladık ve yüzde 60’ında yoktu. Bu da 6 bin öğrenciye tablet bilgisayar sağlamamız gerektiği görevini verdi. Hemen bunu projelendirdik ve Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü’nden onay aldık. Çünkü biz kamu yararına çalışan derneğiz izinsiz para toplayamayız. Kampanyalarla 3 bin çocuğumuza bilgisayar tablet gönderebildik. Bu, öğrencilerde inanılmaz bir motivasyon yarattı. Sadece derslerini takip etmiyorlar kendilerini geliştirmek için de kullanıyorlar. Şimdi tekrar 3 bin tane daha bilgisayar bulmak için emek veriyoruz."

"Atatürk'un emaneti olan 'Cumhuriyet'i yaşatmak için çalışıyoruz"

Prof. Dr. Türkan Saylan'ın 100 bin kız öğrenciye burs verme hedefine ulaşmak istediklerini söyleyen Prof. Dr. Yüksel, " ‘Ben okumak istiyorum ama ekonomik koşullarım buna yetmiyor’ diyen kimse kalmayana kadar bu çocukların yanlarında yer almak istiyoruz." dedi. Prof. Dr. Yüksel, şöyle konuştu: "Türkan Saylan Hoca’mızın 100 bin kız öğrenciye burs verme hedefi vardı. Ona çok yaklaştık Önce onu tamamlamak istiyoruz. 100 bin neden 200 bin kız öğrenci olmasın? Ona ulaşabiliriz. ‘Ben okumak istiyorum ama ekonomik koşullarım buna yetmiyor’ diyen kimse kalmayana kadar bu çocukların yanlarında yer almak istiyoruz. Doğal olarak ÇYDD’den bugüne kadar 37 bin 614 üniversite öğrencisi mezun olmuş ve bu mezunlarımızın sayısını 5 yıl içinde 50 bin mezuna çıkartmayı hedefliyoruz. Sayısal hedefler çok önemli bizi motive ediyor. Ancak bir taraftan nitelikli hedefler olması lazım. Bunun için çocuklarımızın gençlerimize içinde yaşadığımız bu yüzyılın yetkinliklerini vermemiz gerekiyor. Yaratıcılık, liderlik, girişimcilik, esneklik, çeviklik gibi yetkinlikleri onlara vermeyi hedefliyoruz. Çağın gerekliliklerini çocuklara taşımayı istiyoruz. Ortaokul öğrencilerini lise, ondaki kızlarımızı üniversiteye hazırlamaya çalışıyoruz. 118 şubemizde Türkiye’nin dört bir yanında Atatürk’ün bize emaneti olan Cumhuriyeti yaşatmak için gönüllü çalışıyoruz."

"Hedefimiz, bütün çocukların zorunlu eğitimi tamamlaması"

Prof. Dr. Ayşe Yüksel, Prof. Dr. Saylan’ın çağdaş yaşam için açtığı yolu şu sözlerle anlattı: "Türkan Saylan, Mustafa Kemal Atatürk’ten çok şey öğrenmiş, kendisine onu örnek almış bir insan. Bu yolda kız çocuklarının eğitim dışı kalması onun yarasıydı. O nedenle öncelikle pozitif ayrımcılık yaparak ‘eğitimde kadın-erkek eşitliğini sağlayana kadar biz kız çocuklarını destekleyelim’ diye karar vererek yıllardır onlara burs desteği veriyoruz. Bunu Türkan Saylan başlattı. Bütün çocukların zorunlu eğitimi tamamlaması ve üniversiteye devam etmesi hedefimiz. Türkan Saylan hem derneğimize ve ülkemize efsane genel başkan olarak mâl olmuş, bizim kıymetlimiz."

ÇYDD, 32 yıl da neler yaptı?

  • 92 bin 183 kız öğrenciye burs verildi.
  • 37 bin 614 üniversite öğrencisine burs imkanı sağlandı.
  • 771 anasınıfı ve 560 oyun parkı kuruldu.
  • 2 lise, 17 derslikli 6 anaokulu, 24 ilköğretim okulu, 32 köy okulu, 36 öğrenci yurdu yapıldı.
  • 1 üniversite eğitim birimi, 28 Çağdaş Etkinlik Merkezi açıldı.
  • "Orada Bir Okul Var, Uzakta" projesi kapsamında 606 okula malzeme desteği sağlandı.
  • "Bin Çiçek Açsın, Bin Fikir Yeşersin" projesi kapsamında 3 bin 625 okul ve çeşitli kuruluşa 378 bin 805 kitap gönderildi. 31 okula tam donanımlı kütüphane kuruldu.
  • "Öğrencilere Bilgisayar Desteği" projesinde yaklaşık 3 bin adet bilgisayar ve tablet desteği verildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.