Columbia Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, "Framingham Heart Study" isimli araştırma kapsamında, 1948'den bu yana 14,106 katılımcının 3 nesil boyunca verilerini inceledi ve eğitimin yaşlanma üzerindeki etkilerini analiz etti. Araştırmacılar, katılımcıların yaşlanma hızını hesaplamak için bu verileri kullanırken, DNA analizi ve kan testlerine dayanan bir yöntem kullandılar.
ARAŞTIRMALAR AÇIKLIYOR
Elde edilen verilerle, çocukların eğitim seviyelerini ebeveynlerininkilerle karşılaştıran araştırmacılar, kardeşler arasındaki eğitim farklarını da inceledi. Araştırmacılar, her iki yıllık ek eğitime denk gelen her 2 yıl için yaşlanma hızının %2 ila %3 oranında yavaşlayabileceğini ve bu yavaşlamanın ölüm riskini ortalama %7 azaltabileceğini belirledi.
Eğitim düzeyi ile biyolojik yaşlanma ve yaşam süresi arasındaki ilişkinin ilk kez araştırıldığı bu çalışma, daha yüksek eğitim almış katılımcıların daha yavaş yaşlanıp daha uzun ve sağlıklı yaşadığını ortaya koydu. Araştırma sonuçları "JAMA Network Open" dergisinde yayımlandı.