Nobel Ekonomi Ödülü’nü kazanan Prof. Dr. Daron Acemoğlu, ödülünü kazandıktan sonra ilk kez Türkiye’ye geldi ve İstanbul'da düzenlenen Brand Week zirvesinde önemli açıklamalarda bulundu. Acemoğlu, dünya ekonomisinden yapay zekâya, nüfus dinamiklerinden iklim değişikliğine kadar geniş bir yelpazede görüşlerini paylaştı.
ABD'deki gelir eşitsizliğinden bahseden Nobel ödüllü ekonomist, ekonominin büyümesine rağmen 1980-2015 yılları arasında bu eşitsizliğin hızla arttığını belirtti. Acemoğlu, ABD'deki ücret eşitsizliğinin politik yapıyla bağlantılı olduğunu ifade ederek, "ABD tarihinde, büyümeden pay almayanların bu kadar fazla olduğu başka bir dönem olmadı" dedi.
Acemoğlu, dünya nüfusunun artışının sona erdiğini ve 2050 yılı itibarıyla zirveye ulaşarak düşüşe geçeceğini söyledi. Türkiye'nin de bu yaşlanma sürecinden daha hızlı etkileneceğini belirten Acemoğlu, "Yaşlanan toplumlar, ekonomik ve sosyal pek çok sorunla karşılaşabilir" uyarısında bulundu. Almanya, Japonya ve Güney Kore gibi ülkeleri örnek göstererek, bu ülkelerin robot teknolojileri ve işgücü kullanımını artırarak yaşlanma sorununa çözüm aradığını vurguladı.
Yapay zekânın üretkenliği artırma potansiyeline dikkat çeken Acemoğlu, bu teknolojinin doğru bir şekilde yönlendirilmesi gerektiğini söyledi. Günümüzde yapay zekânın çoğunlukla otomasyon amaçlı kullanıldığını belirten Acemoğlu, "Eğer yapay zekâ, insanların yaptığı işleri makinelerle değil, insanlarla birlikte çalışacak şekilde yönlendirilirse, işçi kesiminin üretkenliği artırılabilir" dedi.