Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP) Hatay Büyükşehir Belediye Başkan adayı Gökhan Zan'ın adaylıktan çekilme iddiaları, deepfake teknolojisinin seçim süreçlerindeki rolünü yeniden gündeme getirdi. Deepfake olarak adlandırılan yapay zeka teknolojisi, siyasi figürlerin ses veya görüntülerini manipüle ederek yanıltıcı içerikler oluşturuyor. Bu tür içerikler, seçmenleri etkilemeye ve seçim sonuçlarını etkilemeye yönelik riskler oluşturuyor.
ÖNLEM ALINMASI GEREKEN BİR TEHDİT Mİ?
Yapay Zeka destekli manipülasyonlar, Türkiye'deki siyasi ortamda ciddi bir tehdit oluşturuyor. Bu içerikler, kamuoyunu yanıltma ve seçmen davranışlarını etkileme potansiyeline sahip. Teknoloji şirketleri, seçimlerde deepfake ve diğer yapay zeka destekli manipülasyonları engellemek için çaba sarf ediyor ancak bu konuda henüz yeterli önlemler alınmış değil. Siyasi partiler ise bu yeni tehdide karşı stratejiler geliştirmekte geç kalıyor.
Yapay Gündem'den Gülin Çavuş teknoloji şirketlerinin açıklamalarına dair "Şu an için teknoloji şirketleri göz boyamanın ötesine geçiyor pek diyemeyiz" ifadelerini kullanıyor.
Çavuş şu şekilde devam ediyor: "Platformların yapay zeka mevzusunda seçimlerde tedbir alacaklarına ilişkin çalışma yaptıkları haberlerini okuyoruz. Ama basitçe size şunu söyleyeyim; şu ana kadar Meta bizim Yapay Gündem'de sosyal medya hesaplarımızdaki paylaşımlarımızın siyasi içerik olup olmadığını bile ayırt etmekten uzak. Bu nedenle de tartışılan yöntemlerin coğrafi eşitsizlikler anlamında da yeniden düşünülmesi şart."