Deepfake teknolojisi yerel seçimlerde gündemde

Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP) Gökhan Zan'ın Hatay Büyükşehir Belediye Başkan adaylığını çekmesi, yerel seçimler öncesinde "deepfake" konusunu yine gündeme taşıdı. Zan'ın ortaya çıkan ses kayıtlarında para karşılığı adaylıktan çekilmemesi yönünde anlaştığı iddia ediliyor.

Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP) Hatay Büyükşehir Belediye Başkan adayı Gökhan Zan'ın adaylıktan çekilme iddiaları, deepfake teknolojisinin seçim süreçlerindeki rolünü yeniden gündeme getirdi. Deepfake olarak adlandırılan yapay zeka teknolojisi, siyasi figürlerin ses veya görüntülerini manipüle ederek yanıltıcı içerikler oluşturuyor. Bu tür içerikler, seçmenleri etkilemeye ve seçim sonuçlarını etkilemeye yönelik riskler oluşturuyor.

ÖNLEM ALINMASI GEREKEN BİR TEHDİT Mİ?

Yapay Zeka destekli manipülasyonlar, Türkiye'deki siyasi ortamda ciddi bir tehdit oluşturuyor. Bu içerikler, kamuoyunu yanıltma ve seçmen davranışlarını etkileme potansiyeline sahip. Teknoloji şirketleri, seçimlerde deepfake ve diğer yapay zeka destekli manipülasyonları engellemek için çaba sarf ediyor ancak bu konuda henüz yeterli önlemler alınmış değil. Siyasi partiler ise bu yeni tehdide karşı stratejiler geliştirmekte geç kalıyor.

Yapay Gündem'den Gülin Çavuş teknoloji şirketlerinin açıklamalarına dair "Şu an için teknoloji şirketleri göz boyamanın ötesine geçiyor pek diyemeyiz" ifadelerini kullanıyor.

Çavuş şu şekilde devam ediyor: "Platformların yapay zeka mevzusunda seçimlerde tedbir alacaklarına ilişkin çalışma yaptıkları haberlerini okuyoruz. Ama basitçe size şunu söyleyeyim; şu ana kadar Meta bizim Yapay Gündem'de sosyal medya hesaplarımızdaki paylaşımlarımızın siyasi içerik olup olmadığını bile ayırt etmekten uzak. Bu nedenle de tartışılan yöntemlerin coğrafi eşitsizlikler anlamında da yeniden düşünülmesi şart."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri

Sanal ilişki ona gelir kapısı oldu: Sharna Beckman 10 dakikada 30 bin TL kazanıyor
Trump'ın 'sus payı' davasında çapraz sorgu yapıldı: Ses kaydı dinletildi
İspanya, İsrail'e silah taşıyan gemilere limanlarını açmayı reddetti
İsrail sivilleri hedef almaya devam ediyor
ABD-Rusya Uzay Gerilimi: Cosmos-2553 Uydusu Tartışması