DEİK Başkanı Nail Olpak: Avrupa ve ABD'den Türkiye'ye Yatırım Sinyalleri Alıyoruz

DEİK Başkanı Nail Olpak, yurt içi ve yurt dışındaki iş konseyi görüşmelerinde özellikle Avrupa ve ABD'den Türkiye'ye yönelik artan yatırım sinyallerine dikkat çekti.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak küresel ticaretin ve Türk iş dünyasının 2023 değerlendirmesini ve 2024 yol haritasını açıkladığı bir basın toplantısı düzenledi. Yurt dışında düzenlenen iş konseyi toplantılarındaki yabancı işadamlarıyla gerçekleştirdikleri görüşmelere odaklanan Olpak, özellikle sonbaharda BM nezdinde düzenlenen toplantılara 220 Amerikalı yatırımcının katılmasının Türkiye'ye olan ilginin arttığını gösterdiğini belirtti. Görüşmelerde alınan yatırım sinyallerine dair sorulan bir soru üzerine Olpak, BAE ile imzalanan 50 milyar dolarlık anlaşmanın özellikle enerji, dijitalleşme, gıda, tarım ve sağlık sektörlerinde yatırım sinyalleri aldıklarını ifade etti.

Yabancı yatırımcıların Türkiye'ye yönelik bakış açısına dair bir soruya cevap veren Olpak, "Merkez Bankası ve ekonomi yönetiminin hedeflerinin gerçekleşip gerçekleşmediğini görmeyi beklediklerini ve muhtemelen Mart seçim sonuçlarını bekleyeceklerini" söyledi. Yeşil dönüşüme vurgu yapan Olpak, gümrük birliğinin güncellenmesi gerektiğini belirtti ve Rusya ile ticaret hacminin arttığını ifade etti.

İsrail ile ticarete yönelik bir soruya Olpak, iki ayda yüzde 30-40 arasında bir düşüş olduğunu açıkladı. İthalat ve ihracatta yaşanan düşüşün insani bir tavır olduğunu belirten Olpak, gelecekte ticaretin seyri konusunda beklemede olduklarını ifade etti.

Asgari ücret konusundaki bir soruya cevap veren Olpak, hayat standardının belirleyici olduğunu ve etkilenmelerinin olabileceğini ancak zorlanmalarına rağmen bu etkileri aşabileceklerini belirtti. Ayrıca, yeşil ekonomi ve dijital ekonomi kavramlarına ek olarak, Asya'da RCEP ve Afrika'da AfCFTA gibi yeni iş birliği mekanizmalarını takip ettiklerini ve küresel ticarette daha fazla pay almayı hedeflediklerini vurguladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Bitcoin için 1 milyon dolar tahmini!
Altın sahiplerini korkutan karar: 81 İldeki kuyumcularda yasaklanacak!
Tapuda 15 günlük süreyi kaçıran yandı: Ruhunuz bile duymadan elinizden gidebilir!
Kamuda tasarruf ve verimlilik dönemi 25 adımla başlıyor!
Pazarcılara müjde: O uygulama kaldırılıyor!