Demir Özlü hayatını kaybetti

Edebiyat dünyasının önemli isimlerinden Demir Özlü hayatını kaybetti. Bir süredir hasta olduğu öğrenilen ve 86 yaşında vefat eden Demir Özlü aynı zamanda Tezer Özlü’nün de abisiydi.

Edebiyat dünyasının önemli isimlerinden Demir Özlü hayatını kaybetti. Bir süredir hasta olduğu öğrenilen ve 86 yaşında vefat eden Demir Özlü aynı zamanda Tezer Özlü’nün de abisiydi.

1950 kuşağının önde gelen yazarlarından olan Özlü, 12 Mart Muhtırası döneminde tutuklanmış, 12 Eylül Darbesi’nin ardından ise vatandaşlıktan çıkarılmıştı.

Yazarın vefatına kadar kaleme aldığı 32 eseri bulunuyordu. Yazar vatandaşlık hakkını tekrar kazandığından beri hayatını İstanbul ve Stockholm’de geçirmekteydi.

Demir Özlü Kimdir?

Demir Özlü, 1935’te Aydın-Ödemiş’te doğdu. Ödemiş İstiklâl İlkokulu, Ödemiş Ortaokulu, İstanbul Kabataş Erkek Lisesi’nde (1953) okudu. ilk eseri de bu dönemde Kabataş Lisesi öğrencilerinin çıkardığı Dönüm Dergisi’nde ve daha sonra Türk Dili dergisinde yayımnlandı.

1959 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. 1961-1962 arası Paris’te Sorbonne Üniversitesi’nde felsefe okuduktan sonra Türkiye’ye dönerek İstanbul Üniversitesi Hukuk Felsefesi ve Metodoloji Kürsüsü’nde 4 yıl asistanlık yaptı.

Siyasal eylemleri nedeniyle işini son verildi ve askere alındı. 1971’deki askeri müdahaleden sonra bir süre tutuklu kaldı. 1979’da Stokholm’e yerleşti. 12 Eylül 1980 darbesinden sonra vatandaşlıktan çıkarıldı. Türkiye’ye ancak 1989 yılında dönebildi.

“Bunaltı”, “Öteki Günler Gibi Bir Gün”, “Bir Uzun Sonbahar”, “Bir Küçük Burjuvanın Gençlik Yılları”, “Amerika 1954”, “İthaka’ya Yolculuk” adlı roman ve öykülerinin yanı sıra, “Bir Beyoğlu Düşü”, “Berlin’de Sanrı”, “Kanallar”, “Önünde Boş Bir Uzam”, “İşte Senin Hayatın” isimli anlatı kitaplarını kaleme aldı. Ayrıca Sürgünde On Yıl”, “Berlin Güncesi”, “Paris Güncesi”, “Ne Mutlu Ulysses Gibi”, “Kanal Kentlerinde”, “Paris Günleri” gibi anı ve gezi kitaplarıyla, “Boges’in Kaplanları”, “Kentler, Kadınlar, Yazarlar”, “Samuel Beckett’in Terzisi” başlıklarıyla yayımlanmış deneme türünde eserleri bulunuyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.