Demiryollarından yüzde 238’lik zamma ‘adalet’ savunması

TCDD, Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattında abonman biletlerine yapılan yüzde 238'lik zammı "adaleti sağlamak için yapıldı" diyerek savundu.

TCDD, Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattında abonman biletlerine yapılan yüzde 238'lik zammı "adaleti sağlamak için yapıldı" diyerek savundu.

Yolcu taşımacılığını özel sektöre devretmeye hazırlanan Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD), 22 Ocak’ta Yüksek Hızlı Tren’de (YHT) 30 günlük abonman bilet ücretlerine yüzde üç yüze yakın zam yaptı. Zamla birlikte Eskişehir-Ankara hattında çalışanların ve öğrencilerin tercih ettiği 30 günlük abonman bileti 480 TL’den bin 687 TL’ye çıktı. Yüzde 238’lik zammın ardından Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) şikâyet yağdı. Daha önce “Zam değil, indirimde indirim” açıklaması yapan demiryolları yönetimi, bu kez tepki toplayan fahiş zam için “Normal ücretlerle abonman ücretler arasındaki adaletsiz farklar daha objektif ve rasyonel orana çekilmiştir” savunması yaptı.

CİMER'E BAŞVURU YAĞDI

Birgün'den Burcu Cansu'nun haberine göre; CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, CİMER’e yapılan başvurulara demiryolları yönetimi tarafından verilen yanıtı paylaştı. Çakırözer, şunları kaydetti:

"Yanıtta, ilk olarak 2009’dan itibaren yapılan indirimlerin vatandaşları YHT ile tanıştırmak, vatandaşlara YHT’leri sevdirmek için yapıldığı belirtiliyor. İndirim sevdirmek için mi yapılır? İndirim halk için yapılır, halkın içinde bulunduğu koşullar hesaplanarak yapılır” dedi. Çakırözer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Normal ücretlerle abonman ücretler arasındaki adaletsiz farkın yapılan zamla daha objektif ve rasyonel orana çekildiği’ savunuluyor. Yapılan zam halkı büyük bir ekonomik açmaza soktu. Zammı geri çekmek yerine yapılan bu açıklamalar halkın aklıyla alay etmektir. Adalet zamla mı sağlanır? Kamu hizmetine yüzde 238’lere varan zam dünyanın neresinde objektif ve rasyonel olarak adlandırılabilir? Yapılması gereken komik açıklamalar değil bu zamları geri almaktır."

Yapılan zam halkı büyük bir ekonomik açmaza soktuğunu ifade eden Çakırözer, sözlerini şöyle sonlandırdı: “O trenleri her gün kullanmak zorunda kalan yaklaşık 5 bin memur ve öğrenci bilet fiyatlarındaki değişimin adının ne olduğunu çok iyi biliyor. Yılda yaklaşık 2 milyon seyahat bu abonman biletlerle yapılıyor. Bunun adı zam, hem de fahiş zam. Ama idare zammı geri çekmekte direniyor.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.