Aile ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, kızıyla yaşadığı sorunları kamuoyuna açıklayan Deniz Akkaya ile ilgili açıklama yaptı.
Deniz Akkaya, dün konuyu kızıyla sosyal medya hesaplarından paylaştıktan sonra kızı A.Ö'yü kendi isteğiyle Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na teslim ettiğini duyurdu.
Habertürk'ten Demet Demirkır'a konuşan bakanlık yetkilisi, bunun gönüllü olmadığını belirterek, uygulanacak prosedürleri anlattı.
Çocuk ve Ergen Psikiyatristleri Derneği Dr Veysi Çeri, anne-kız arasındaki sorunların artık kamuoyunun bilgisine sunulduğunu belirterek, "Bu paylaşımlar çocuk için çok travmatik olacak" dedi.
"Çocuk ile anne arasındaki iletişimde onarılması çok zor hasarlara neden oldu" diyor.
Deniz Akkaya'nın kızının ifadesi ortaya çıktı: Annesinin termos atarak çenesini yaraladığını iddia etti.
Akkaya geçtiğimiz günlerde sosyal medya hesabından bir video yayınladı. Paylaşımda, kızının devlet gözetimine alındığı haberini eleştirdi ve onu da yanında gönderdiğini iddia etti.
Türkiye'de hassas durumdaki çocuklara yönelik iş ve işlemler 5395 Sayılı Çocuk Koruma Kanunu (ÇKK) ve 2828 Sayılı Sosyal Yardım Kanunu (SHK) kapsamında düzenlenmektedir.
- Adli ve idari makamlar, kolluk kuvvetleri, sağlık ve eğitim kurumları ile sivil toplum kuruluşlarının hassas durumdaki çocukları Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na bildirmeleri gerekmektedir. Çocuklar ve çocuk bakımı yöneticileri de çocuğun kendi bakımına verilmesi için Aile ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı'na başvurabilirler.
- Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, bildirilen olayla ilgili derhal gerekli incelemeyi yapacaktır.
Yapılan sosyal incelemede çocuğun bakımından sorumlu kişinin herhangi bir nedenle görevini yerine getiremeyeceği sonucuna varılması halinde koruyucu ve destekleyici tedbirlerin alınması için işlem başlatılır.
- Çocukları korumaya ve desteklemeye yönelik ihtiyati kararlar.
Bu işlem çocuk hakimi tarafından annenin, babanın, vasinin, çocuğun bakım ve denetiminden sorumlu kişinin, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile savcının talebi üzerine veya resen yapılabilir.
- Beş tür koruyucu ve destekleyici bakım tedbiri vardır: danışmanlık, eğitim, sağlık, bakım ve barınma ve çocuğa bu tedbirlerden bir veya birkaçı sağlanabilir.
- Mahkeme, hassas durumdaki çocuklara ilişkin geçici koruma ve destek kararının yanı sıra, 22/22 tarihli Türk Medeni Kanunu hükümleri uyarınca velayet, vesayet, vesayet, idame ve kişisel ilişkilerin kurulmasına da karar verdi.
- Acil koruma gerektiren bir durumun ortaya çıkması durumunda çocuk, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının Acil Koruma Kararı uyarınca 30 güne kadar bakım ve gözetim altına alınacaktır.
Bu süre zarfında Bakanlık, çocuğun sosyal muayenesini yapacak ve inceleme sonucunda alınması gereken tedbirler ve sunulması gereken hizmetler konusunda hakime görüş bildirecek.