Belçika’daki Flaman Denizcilik Enstitüsü, Ghent Üniversitesi ve Antwerp Üniversitesi'nden bilim insanlarının yürüttüğü araştırmaya göre, deniz kenarında yaşayanlar karasal bölgelerde yaşayanlara kıyasla daha sağlıklı. Araştırmayı yürüten Maarten De Rijke, deniz havasının bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve düzenli temasın diyabet, kanser ve iltihap gibi hastalıklara karşı koruyucu olabileceğini belirtti.
Avrupa’da yürütülen bir bilimsel araştırmaya göre, deniz kenarında yaşayanlar karasal bölgelerde yaşayanlara göre daha sağlıklı. Bu araştırma, Belçika’daki Flaman Denizcilik Enstitüsü, Ghent Üniversitesi ve Antwerp Üniversitesi’nde görevli bilim insanları tarafından gerçekleştirildi. Araştırma sonuçlarına göre, deniz kenarında yaşayanların daha sağlıklı ve canlı olduğu ortaya çıktı.
"DENİZ HAVASI İLE BAĞIŞIKLIK ARASINDA BİR BAĞLANTI VAR"
Araştırmayı yürüten bilim insanı Maarten De Rijke, "Deniz havasının insanlara iyi geldiğine dair birçok kanıt vardı. Yapılan bu yeni araştırma ise deniz havası ile bağışıklık sistemi arasında bir bağlantı olduğunu gözler önüne serdi" açıklamasını yaptı.
De Rijke, deniz suyunda bolca bakteri ve küçük organizmalar bulunduğunu ve bunun bağışıklık sistemini çalıştırdığını anlattı. "Denizdeki dalgalar kırılınca mikroskobik olarak çok küçük damlacıklar havaya karışıyor ve biz bu havayı içimize çekiyoruz. Bu bakteriler bağışıklık sistemini çalıştırıyor. Bu damlacıklarla düzenli olarak temasta bulunmak, diyabet, kanser ve iltihap gibi sorunların önüne geçilmesine yardımcı olabilir" dedi.
Çalışmada bilim insanlarının modifiye edilmiş insan böbreklerinden faydalandığını belirten De Rijke, "Bu böbrekleri deniz havasından gelen konsantre damlacıklara maruz bıraktık. İlk temastan sonra bir tepki oldu fakat şimdi bu etkinin ne kadar büyük olduğunu incelemek gerekiyor" dedi.
Bilim insanları, ciddi hastalıkların tedavisinde deniz havasının tek başına yeterli olmadığını da vurguladı.