2024'te en çok konuşulan kripto para temalarından biri, yapay zeka, gerçek dünya varlıkları ve Katman-2 gibi kavramların yanı sıra yeni bir konsept olan merkeziyetsiz fiziksel altyapılar (DePIN) oldu. DePIN projelerinin, blokzinciri teknolojisiyle çalıştırılan dijital platformlara güç verme hedefiyle oluşturulduğu bilinirken, bu projeler bugüne kadar 1 milyar doların üzerinde risk sermayesi yatırımı aldı. DePIN pazarının 2028'e kadar 3,5 trilyon dolar büyüklüğe ulaşması bekleniyor.
Gate.TR CEO'su Kafkas Sönmez, bu konuyla ilgili düşüncelerini paylaşarak, "Teknolojinin hızlı genişlemesi ve entegrasyonuyla başa çıkmak her geçen gün daha zorlaşıyor. Yapay zeka uygulamalarının yaygınlaşmasıyla birlikte, enerji talebi de artmaktadır. Daha verimli altyapılara ihtiyacımız var ve blokzinciri burada çözüm sunabilir," şeklinde konuştu.
YAPAY ZEKA ENERJİ TALEBİ %160 ARTACAK
Goldman Sachs tarafından yayımlanan son raporda, yapay zekanın veri merkezi enerji ihtiyacını 2030'a kadar %160 artırabileceği tahmin ediliyor. Kafkas Sönmez, bir ChatGPT sorgusunun bir Google aramasından yaklaşık 10 kat daha fazla enerji gerektirdiğini belirtti. Sönmez, altyapı kavramının geniş bir anlayış gerektirdiğini vurgulayarak, örneğin, Helium Protocol token destekli kablosuz bir web ağı ve Filecoin blokzinciriyle entegre bir veri depolama platformunu örnek verdi. Render Token ise, video çıktısı alabilen her cihazı küresel bir ağda bir araya getirmeyi hedefliyor. Bilgi işlem kapasitesi arttıkça, iş yükü kapasitesinin de arttığını ve bu artışın üssel bir şekilde gerçekleştiğini ifade etti. Merkeziyetsiz fiziksel altyapı (DePIN) konseptinin, fiziksel altyapı kapasitesini artırmaya odaklanan blokzinciri temelli teknolojilerle geleceğin BT dünyasına liderlik edebileceğini belirtti.
PİYASA DEĞERİ 30 MİLYAR DOLARI AŞTI
Kafkas Sönmez, DePIN konseptinin sadece risk sermayedarlarının değil, aynı zamanda tematik yatırım kararları alan bireysel yatırımcıların da yakından takip ettiği bir kavram olduğunu vurguladı. Bu projelerin temelde bir fikre ve felsefeye sahip olmalarının en önemli özellikleri olduğunu belirtti. İhraç edilen ekosistem token'larının yalnızca proje finansmanına odaklandığını söyledi. DePIN teriminin yatırımcılar arasında giderek daha fazla kabul gördüğünü belirtti ve CoinGecko'nun listelediği DePIN kripto para birimlerinin toplam piyasa değerinin 30 milyar doların üzerinde olduğunu açıkladı. Özellikle, bilgi işlem gücünü merkeziyetsizleştirerek bir ekonomi oluşturmayı hedefleyen Render Token'ın yıllık getirisinin %145'in üzerinde olduğunu belirtti. Her bir proje, 2024'ün başından bu yana ana akımda konuşulur hale gelmiş olmasına rağmen, dikkate değer bir ekonomik büyüklük oluşturmayı başardığını ifade etti.