Deprem felaketi insanlarda anksiyeteyi artırdı

Psikiyatri Uzmanı Dr. Muhammed Emin Dağüstü, 06 Şubat'taki depremlerin ardından psikiyatri bölümüne başvuran kişilerde depremle ilgili endişelerin arttığını vurguladı. Deprem sonrası ruh sağlığına dikkat etmek önemli!

Psikiyatri Uzmanı Dr. Muhammed Emin Dağüstü, 06 Şubat'taki depremlerin ardından psikiyatri bölümüne başvuran kişilerde depremle ilgili endişelerin arttığını belirtti.

DEPREM RUH SAĞLINI ETKİLEDİ

6 Şubat 2023'teki Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, Kayseri'deki vatandaşlarda deprem korkusunun arttığını söyleyen Dr. Dağüstü, hastalar arasında deprem temasının %400 arttığını ifade etti. Dr. Dağüstü, "Depremin ardından psikiyatriye başvuran hasta sayısında artış oldu. Deprem öncesi ve sonrası başvuran hastalarda deprem temaları belirgin bir şekilde arttı. Başvuran kişilerin neredeyse tamamında deprem konusu öne çıkıyordu. Önceden endişelenilen konuların yerini deprem aldı. Ancak, bu artışın seviyesi zamanla azaldı. Depremin ruh sağlığı üzerindeki etkisi kolay tahmin edilemez. Bir kişinin depremden etkilenmesi ve bu etkileri hala yaşaması ruhsal olarak hasta olduğunu göstermez. Herkesi etkileyebilecek bir durum. Unutma süreci, alınacak önlemleri hatırlama ve gelecekte ne yapılacağı konusunda bilinçlenme süreci olarak sağlıklı olabilir" dedi.

Dr. Dağüstü, hastalarda depremin tekrar etme endişesinin olduğunu ve bunun "beklenti anksiyetesi" olarak adlandırıldığını belirtti. "Anksiyete genellikle belirsiz korkularla ilişkilidir. Bir kişinin içinde var olan anksiyete, depremin ardından belirli konulara odaklanabilir. Bazı kişilerde deprem, daha önce belirgin olmayan anksiyeteyi ortaya çıkarabilir" şeklinde açıklama yaptı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Organ Nakli Kişilik Değişikliklerine Yol Açabilir
Sağlıklı ve Lezzetli Bir Birliktelik: Kemik Sulu Yeşil Mercimek Çorbası!
Siz De Sürekli "Her Yerim Ağrıyor, Kolum Kalkmıyor" Diyenlerden Misiniz? Çareniz Bu Haberde!
Yaz aylarında cildinizi korumayı unutmayın
Selülit görünümünü azaltma yolları nelerdir?