Deprem Haritası Değişiyor: Yeni Fay Hattı Büyük Tehdit Oluşturuyor!

Türkiye, deprem kuşağında yer alan bir ülke olarak, bu tür doğal afetlere karşı her zaman tetikte olmak zorundadır. Son yapılan çalışmalarda yeni bir fay hattı tespit edilmesi, ülkemizin deprem riskinin yeniden değerlendirilmesini gündeme getiriyor.

Deprem Tehlike Haritası Yeniden Çiziliyor: 128 Diri Fay Hattı Tespit Edildi, Kahramanmaraş'ta Yeni Fay Hattı Doğdu!

Türkiye, deprem kuşağında yer alan bir ülke olarak, bu tür doğal afetlere karşı her zaman hazırlıklı olmak zorundadır. Bu kapsamda, TÜBİTAK öncülüğünde, Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD), Maden Tetkik ve Arama (MTA), Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve 22 üniversite işbirliğiyle "Türkiye Deprem Tehlike Haritası"nı güncellemek için önemli bir çalışma başlatıldı.

Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Araştırma Platformu adıyla kurulan bu platformda, 100 bilim insanı, araştırmacı ve bursiyerden oluşan bir ekip görev alıyor. 90 kişilik bu ekip, 19 ayrı noktada 128 diri fay hattı üzerinde Türkiye Paleosismoloji Araştırmaları Projesi (P/SISMOTÜRK) kapsamında çalışmalarını sürdürüyor.

Kahramanmaraş Depreminde Yeni Bir Fay Hattı Tespit Edildi:

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Genel Jeoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve AFAD Bilimsel Destek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, proje kapsamında Narlı fayı üzerinde yapılan çalışmalarda 2 yeni hendek açıldığını ve bu çalışmalarda 6 Şubat 2023'teki depremlerde Narlı fayının kırılmadığını, bunun yanında yeni bir fay hattının daha doğduğunu tespit ettiklerini açıkladı.

Prof. Dr. Sözbilir, "Depremle birlikte fayın hareketinin nasıl olduğunu görebiliyoruz. Bu harekete baktığımızda buradaki hareketin Narlı fayının hareketiyle çok fazla uyuşmadığını saptamış durumdayız. Yani farklı bir fay türü durumunda bir hareket gerçekleşmiş burada. Dolayısıyla Narlı fayından bağımsız bir fay burası ve bu fay Doğu Anadolu Fayı'na bağlantılı bir fay diye düşünüyoruz" dedi.

Kahramanmaraş Depreminin Merkez Üssü İncelendi:

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Çekirge Mandal ve Prof. Dr. Hasan Sözbilir, proje kapsamında 6 Şubat 2023'te meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki ilk depremin merkez üssü Pazarcık ilçesinde paleosismolojik araştırma gerçekleştirdi. Mandal, bu çalışmayla ilgili şunları söyledi:

"Yaşanan felaketin acısını halen unutmadıklarını, bu bağlamda geleceğe yönelik bilim temelli çözümler oluşturmak için gece gündüz emekler yürüttüklerini" ifade etti.

2025 Yılına Kadar Tüm Diri Fay Hatlarının Haritası Netleşecek:

Mandal, diri faylar veya fay segmentleri üzerinde paleosismoloji temelli yürütülen çalışmalarla "Türkiye Deprem Tehlike Haritası"nın güncelleneceğini ve 2025 yılının sonuna kadar Türkiye'nin tüm aktif, diri fay hatlarının paleosismolojik haritalarının çıkarmış olacağız ve bu tüm kamuoyuyla paylaşılacak dedi.

Bu önemli çalışma, Türkiye'nin deprem riskinin daha iyi anlaşılmasına ve gelecekteki depremlere karşı daha hazırlıklı olmamıza katkıda bulunacaktır.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.