İzmir'de meydana gelen ve büyük hasara yol açan 6.9 büyüklüğündeki deprem, Türkiye'ye 'gerçekliğini' bir kez daha hatırlattı. Aydın, Muğla, Manisa, Denizli, Çanakkale, Bursa, İstanbul, Uşak, Kütahya, Bursa, Yalova, Tekirdağ ve Edirne’de de hissedilen deprem, akıllara deprem çantasının önemini getirdi. Deprem çantası, deprem sonrası ilk 72 saatte, yardım ekipleri ulaşana kadar acil ihtiyaçlarınızı, değerli evraklarınızı saklayacağınız bir afet ve acil durum çantasıdır. Hazır, ulaşılabilecek bir yerde olması önemli olan çanta, sorumlu olduğunuz kişi/kişiler ve varsa evcil hayvanlarınız için gerekli ihtiyaçları da içermeli. Uzmanlar deprem çantasının önemini dile getirirken, akıllarında depreme dair soru işareti oluşanların akıllarında deprem çantası nasıl hazırlanır sorusu kaldı. İşte deprem çantasının içerisinde olması gereken temel malzemeler:
Depreme her an yakalanılabileceği ihtimaliyle çantada sıcak tutacak kıyafetler ve yedek ayakkabı bulundurmalıdır.
İhtiyaç anında yardım bulunulmadığı takdirde yanınızda para bulunmalıdır.
Tapu, sigorta, kimlik vs. gibi kıymetli evraklarınızın bir fotokopisi mutlaka çantanızda bulunmalı.
Yemek bulunulamayan bir durumda aç kalınmaması için konserve yiyecekler, temel gıdalar ve sizi hayatta tutacak olan su mutlaka çantanızda bulundurmalıdır.
Elektriklerin kesilme ihtimaline ya da günlerce dışarıda kalmanız ihtimaline karşı fener ve pil bulundurulmalıdır.
Yaralanmalara karşı yanınızda mutlaka ilk yardım gereçleri bulundurmalıdır.
Sürekli kullanılan ilaçlar ve yedek kutuları mutlaka deprem çantalarında yer almalıdır.
Her türlü işe yarayabilecek açacak, makas, bıçak vb. gibi özelliklere sahip olan birçok amaçlı çakı da çantada muhakkak yer almalıdır.
Deprem çantasının en önemli ürünü ise, deprem sırasında enkaz altında kalma ihtimalinize karşı sesinizi duyurabilecek bir düdük.