Prof. Dr. Sözbilir, depremin, kırılan fay uçlarından gerçekleşen enerji transferi ile yeni depremlerin tetiklendiğini vurguladı. "Doğu Anadolu Fayı'nın Pütürge segmentinde oluşan 6.8 büyüklüğündeki 24 Ocak 2020 Elazığ depremi, üç yıl sonra 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremlerini tetikledi. O süreçte, Erkenek, Pazarcık, Narlı ve Amanos segmentleri boyunca fay kırılarak 7.8 büyüklüğünde deprem oluşturdu. Bu depremin etkisi, Hatay Havalimanı’na kadar ilerleyerek 20 Şubat 2023’te 6.4 büyüklüğünde Antakya-Defne depremini de tetikledi," diyen Sözbilir, daha sonra 16 Ekim 2024’te, 2023 depremi yüzey kırığının kuzey ucu ile 2020 yüzey kırığının güney ucu arasında 5.9 büyüklüğünde Malatya-Kale depreminin meydana geldiğini belirtti. Bu silsilenin ardından 8 Kasım 2024 tarihinde 5 büyüklüğünde Elazığ depremi gerçekleştiğini ve bunun 2020’de Pütürge segmentinde meydana gelen Elazığ depreminin tetiklemesi sonucu oluştuğunun düşünüldüğünü söyledi.
ADIYAMAN FAYI İZLENMELI
Prof. Dr. Sözbilir, 2020 Elazığ depreminde kırılan Pütürge segmentinin kuzey ucundaki Palu segmentinin, 8 Kasım’da yaşanan depremde bir kısmının kırıldığını ifade etti. Bu bölgenin geçmişte 995, 1789 ve 1874 yıllarında 7 büyüklüğünde depremler ürettiğini hatırlatarak, son 100 yılda Palu segmentinde sıkça 5 civarında depremler meydana geldiğini belirtti. "200 yılı aşkın süredir büyük deprem üretmeyen Palu segmenti, büyük deprem potansiyeli taşıyan faylardan biri olarak değerlendiriliyor" diyen Sözbilir, bu fayın sismik boşluk kategorisinde olduğunu ve ölçümlere göre krip yaptığına işaret etti. Ayrıca Adıyaman fayının da dikkatle izlenmesi gerektiğini ifade ederek, bu fayın diri olduğunu ve 7 büyüklüğünde deprem üretme kapasitesine sahip olduğunu kaydetti. Adıyaman fayını iki yıldır Fırat Üniversitesi ile birlikte incelediklerini ve sürekli izlenmesinin önemini vurguladı.
FAY SEGMENTLERINDE STRES BIRIKIMI DEVAM EDIYOR
Kahramanmaraş depreminin ardından Malatya ve Savrun ile Saimbeyli fayları üzerindeki stres birikiminin sürdüğünü belirten Sözbilir, aynı şekilde, 6 Şubat depreminin bir bölümünü kırdığı Narlı fayının güneyindeki Sakçagöz, Yesemek ve Hacıpaşa faylarının da Ölüdeniz fay segmenti üzerinde stres biriktirmeye devam ettiğini ifade etti.
6 İLDE ACIL ÖNLEM ÇAĞRISI
Prof. Dr. Sözbilir, kırılmamış sismik kaynakların varlığına işaret ederek, özellikle Bingöl, Adıyaman, Malatya, Gaziantep, Hatay ve Adana illerinde depreme karşı acil hazırlık yapılması ve halkın bilinçlendirilmesinin hayati önem taşıdığını belirtti.