Deprem uzmanı: İstanbul'u etkileyecek bir depremin olması için bin yıl geçmesi gerekir

İTÜ Maden Fakültesi öğretim üyesi ve deprem uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, ara ara gündeme gelen ve felaket senaryolarının yazıldığı büyük...

İTÜ Maden Fakültesi öğretim üyesi ve deprem uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, ara ara gündeme gelen ve felaket senaryolarının yazıldığı büyük İstanbul depremine ilişkin olarak açıklamalarda bulundu. “Halkı korkutmanın, felaket senaryoları yazmanın gereği yok. İstanbul'u etkileyecek 7.5 ve üstü bir depremin olması için bin yıl geçmesi gerekir" dedi.

Söz konusu büyük depremde dalgaların boyunun 10 metreye çıkacağı iddialarına, "İnsanları korkutmanın hiç anlamı yok, günahtır. 2.300 yıllık depremlerde oluşan dalga boyları 1-2.5 metre arasında kalmıştır" diye yanıt veren Prof. Dr. Ercan, “Halkı korkutmanın, felaket senaryoları yazmanın gereği yok. İstanbul'u etkileyecek 7.5 ve üstü bir depremin olması için bin yıl geçmesi gerekir" dedi.

Üç üniversite, İstanbul ve çevresinde 1.500 yıldır yaşanan depremleri inceleyip geçen hafta ürkütücü sonuçlar açıkladı. Bu senaryolara göre İstanbul'u etkileyecek olası üç depremin 7.5, 7.4 ve 7.2 büyüklüğünde olacağı iddia edildi. İTÜ Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, konuya ilişkin olarak Sözcü'den Yüksel Şengül'ün sorularını yanıtladı. Şengül'ün açıklamaları şöyle:

– Üç üniversitenin ortaklaşa açıkladığı çalışmayı nasıl değerlendiriyorsunuz?

“İstanbul'da 2045'ten önce büyük deprem olmaz” dedim. Yanılma payım 10 yıl olabilir. 10 yıl önce olabilir ya da 10 yıl sonra. Kısacası beklenen İstanbul depremi 2035 ile 2055 arasında olabilir. Bunlar iki depremdir, birisi Küçükçekmece önünde 6.4-6.7 şiddetinde, diğeri ise Marmara Ereğlisi önünde 7-7.2 şiddetinde olacaktır. Bu depremler hep gecikmiş. Bu gecikme zamanları da 50-100 yıl arasındadır. Yani, gecikme olursa, ki olması büyük bir olasılıktır, beklenen İstanbul depremi 2095 ile 2150 arasında olacaktır. Veri sayınız ne kadar uzun yıllar öncesine dayanırsa hata payınız azalır.

– Üç üniversite 1.500 yıldır yaşanan İstanbul depremlerini incelemişler…

Benzer açıklamayı 18 yıl önce, yani 2001'de yaptım ve İstanbul depremlerinin 2.300 yıllık geçmişini inceledim. “Marmara'da Deprem” adlı kitabımda bütün ayrıntılara yer verdim. Bu arkadaşlar benim bu araştırmalarımı kaynak olarak göz önüne almamışlar.

– 2.300 yıllık zaman içinde İstanbul'daki depremlerle ilgili neler söylersiniz?

Marmara'da bilinen ilk deprem M.Ö 280-300 yıllarında olmuş ve 6-6.5 büyüklüğündedir. O günden bugüne bakıldığında, İstanbul'da beklenen her dört depremden üç tanesi 6-6.5 büyüklüğündedir. Demek ki felaket senaryoları yazmanın gereği yoktur.

– Sizin tahminleriniz vardı.

1982'de “Doğu Marmara'ya deprem geliyor, 1994'ten sonra olur” dedim. 5 yıllık hata payıyla Gölcük depremi geldi. 1.500 yılı araştırmakla 2.300 yılı araştırmak aynı değildir.

– Gölcük depremi gibi deprem ne zaman tekrarlanır?

İstanbul'u etkileyecek 7.5 ve üstü bir depremin olması için bin yıl geçmesi gerekir.

– Marmara'da deprem sonrası tsunamilerden, 10 metrelik dalgalardan söz ediliyor…

Marmara'da 10 metrelik dalga oluştuğuna hiç rastlamadım. İnsanları korkutmanın hiç anlamı yok, günahtır. 2.300 yıllık depremlerde oluşan dalga boyları 1-2.5 metre arasında kalmıştır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.