Depremde 19 kişinin hayatını kaybettiği binanın bodrumunda açılan pencere yüzünden!

Hatay depreminde bir binada 19 kişi hayatını kaybetmişti! O binada çok büyük bir açık tespit edildi! Binanın bodrumunda açılan pencerenin temellere zarar verdiği ve bundan dolayı depremde yıkıldığı ortaya çıkmış oldu!

Hatay'ın Antakya ilçesi Düzce merkezde 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremde 19 kişinin hayatını kaybettiği Altunkaya apartmanının yıkılması nedeniyle kesintisiz müteahhit firmaya 22 yıl 6 aya kadar hapis istemiyle dava açıldı. "Taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebep olmak".

Ürgenpaşa ilçesinde 5 katlı bir binada meydana gelen depremde 19 kişinin hayatını kaybetmesiyle ilgili Hatay Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma sona erdi.

Hatay, tutuklu sanık inşaat müteahhidi İ.S.'nin tutuklanmasını gerektiren suçlamayı kabul etti. en fazla 22 yıl 6 ay hapis cezası. 1. Ceza Mahkemesi.

Şikâyetçinin ifadeleri ve yerinde yapılan incelemeler sonucunda binanın 17.04 tarihindeki ilk depremde yıkıldığı bildirildi.

HATAY DEPREMİNDE O AYRINTI! 

İddianamede yer alan Gaziantep Üniversitesi'nin hazırladığı bilirkişi raporunda, apartmanın mimari projelerinden elde edilen bilgiler doğrultusunda binada çeşitli temel onarım çalışmalarının yapıldığı belirtildi. . . ve şu ifadeler kullanıldı:

"Statik tasarım ve statik hesap raporları incelendiğinde tasarım ve rapor verilerinin tutarlı olduğu ancak statik tasarımda kolon ve perde ölçülerinin uygun olmaması gibi birçok hatanın olduğu görüldü. çizgisi ve yetersiz donatı yönetmeliği aşıyor, kolonlar gibi birçok kolon ve alt yüzeyde kesit detayları (bina duvar kalınlığı, kat bilgisi, çatı kalınlığı ve oda yüksekliği gibi bilgileri gösteren şekil) yer almıyor. kapasite. unsur eklenmemiş ve ciddi bir kusur olduğu kanaatine varılmıştır."

Binanın bodrum katındaki açık pencereyle ilgili olarak raporda şunlar belirtildi: "Binanın bodrum katındaki duvarında pencere kısmı açılmış. zemin binanın temeli hasar gördü. Ayrıca takviyelerin paslandığı ortaya çıktı. ve destek aralıkları değişkendi" denildi.

Raporda ayrıca 135 derece bükülmesi gereken temellerin 90 derece açıyla bırakıldığı ve deprem yönetmeliğine yeterince uyulmadığı belirtildi. Projenin tasarım, inşaat ve inşaatında Binanın son inşaat aşamalarında
\ nBinaya sonradan yapılan müdahalelerin taşıyıcı sisteme zarar verdiğini iddia etti.
İddianamede ayrıca müteahhit olduğunu da belirtti. Binanın inşaatı 1992 yılında başlayıp 1994 yılında sona ermiştir:

"Bu binayı çağın şartlarına göre inşa ettik. Binanın yapımında hiçbir hatam yok. 1997 Hatay depreminden sonra yaptırdığım binaları tek tek gezerek hasar olup olmadığını kontrol ettim. O dönemde bu binada herhangi bir hasar yoktu. Eşimin iş arkadaşından ve aynı binada dairesi olan birinden 2000 yılından sonra binada yapılan çalışmalar sonucu taşıyıcı sistemin hasar gördüğünü duydum. Depremden sonra binanın yıkıldığını öğrendim. O binada insanların öldüğünü bilmiyordum."

Sanığın duruşması önümüzdeki birkaç gün içinde başlayacak. (AA).

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.