Depremde 63 kişinin öldüğü Tutar Yapı Sitesi davasında Kaymakamlık'tan soruşturmaya engel!

Kahramanmaraş merkezli depremlerde 63 kişinin hayatını kaybettiği Tutar Yapı Sitesi C Blok ile ilgili yapılan soruşturmada, iki kamu görevlisi hakkında "görevi kötüye kullanma" iddiasıyla soruşturma izni verilmedi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan Tutar Yapı Sitesi C Blok ile ilgili olarak 63 kişinin hayatını kaybetmesi sonrası yapılan soruşturmada, iki kamu görevlisi hakkında soruşturma izni verilmedi.

6 Şubat 2023'te Adana'nın Çukurova ilçesindeki Yurt Mahallesi'nde meydana gelen depremlerin ardından, Tutar Yapı Sitesi'nde yıkılan binalara ilişkin bir soruşturma başlatıldı. Adana Cumhuriyet Başsavcılığı, Çukurova Üniversitesi tarafından düzenlenen bilirkişi raporuna atıfta bulunarak, binanın zemininde herhangi bir sorun olmadığını, ancak yapımında 1975 Deprem Yönetmeliği'ne uyulmadığını belirtti. Bunun üzerine, Seyhan Belediyesi eski imar müdürleri Alim Erdoğan ve Fatoş Sakarya hakkında "görevi kötüye kullanma" iddiasıyla soruşturma izni talep edildi.

İçişleri Bakanlığı mülkiye başmüfettişi Talip Yel ve mülkiye müfettişi Ergün Baysal tarafından hazırlanan ön inceleme raporunda, Seyhan Belediye Başkanlığı tarafından 12 Haziran 1996'da yapı ruhsatı düzenlendiği, ancak Tutar Yapı Sitesi'ne ait yapı kullanma raporu ve izin belgesinin bulunmadığı tespit edildi.

Raporda, bilirkişi heyetinin Adana Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma evrakında, yapı ruhsatı aşamasında istenilen projelerle ilgili bir eksiklik veya hata tespit edilmediği belirtilerek, yıkıma neden olan kusurların bina yapım aşamasında gerçekleştiği vurgulandı. Bu nedenle, Seyhan Belediyesi görevlilerine hukuki sorumluluk atfedilmesinin mümkün olmadığı ifade edildi.

Sonuç olarak, Seyhan Kaymakamı Ekrem İnci imzalı kararda, Alim Erdoğan ve Fatoş Sakarya hakkında soruşturma izni verilmedi. Karar, hayatını kaybedenlerin ailelerine tebliğ edildi. Tutar Yapı Sitesi'nde yaşamını yitirenlerin avukatı Gülsüm Özdoğru, bu karara itiraz edeceklerini duyurdu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.