Depremde biri yıkılan 2 bloklu sitede 'yapı farklılığı' tespit edildi

Diyarbakır'daki Serin-2 Apartmanı'nın yıkılmasına ilişkin ek bilirkişi raporu hazırlandı. 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremlerde 77 kişinin hayatını kaybettiği apartmanın temelinin projeden daha derin inşa edildiği belirlendi. Sanıklara 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası talep ediliyor.

Diyarbakır'da, 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan Serin-2 Apartmanı ile ilgili hazırlanan ek bilirkişi raporu, dava dosyasına eklendi. Deprem felaketi sonucunda 77 kişinin yaşamını yitirdiği, 29 kişinin ise yaralandığı apartmanın yıkılma nedenlerinin araştırılması amacıyla Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturmada, daha önce Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi tarafından hazırlanan raporun yanı sıra İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'nden de yeni bir rapor talep edildi.

Savcılığın isteği doğrultusunda Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Bölümü'nden üç kişilik bir bilirkişi heyeti tarafından hazırlanan 13 sayfalık ek rapor, dava dosyasına eklendi. Raporda, Serin-1 ve Serin-2 apartmanları arasındaki yapısal farklılıklar detaylı bir şekilde incelendi. 

Bilirkişi heyeti, Serin-1 Apartmanı'nın yıkılmadığına dair, yapısal farklılıklar nedeniyle bu durumun meydana geldiği görüşünü ortaya koydu. Yürütülen çalışmalar sonucunda, Serin-2 Apartmanı’nın temelinin projede belirtilen derinlikten daha aşağıda inşa edildiği ve aslında 3 bodrum katına sahip olduğu belirlendi.

Raporda, kazı çalışmalarında bina temellerinde su alma kaynaklı oturma ve değişimlerin tespit edilmediği, ayrıca altyapı çalışmaları nedeniyle bodrum katına su basma riski bulunmadığı ifade edildi. Altgeçidin, apartmandan 17 metre uzakta inşa edilmiş olması nedeniyle binanın altgeçit projesinden etkilenmediği vurgulandı.

Davanın iddianamesinde, tutuksuz sanıklar arasında bulunan apartmanın müteahhidi Hüseyin B., statik proje müellifi Cihan U., statik betonarme projeye onay veren Nasir Ç., ve bina fenni mesulü Ekrem B. hakkında "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ve yaralanmasına neden olma" suçundan 22 yıl 6 ay hapis cezası talep ediliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.