Abdulkadir Öztürk, Aslanbey Mahallesi'ndeki Güneşli Kocabaş Evleri'nin 15. Bloku'nda meydana gelen depremin ardından, evinin yıkılmasında kusuru bulunanlar hakkında maddi ve manevi tazminat davası açtı. Kahramanmaraş 4. Asliye Hukuk Mahkemesi, davayı tüketici mahkemesi sıfatıyla değerlendirerek Öztürk’e toplam 1 milyon 38 bin lira tazminat ödenmesine hükmetti.
Mahkeme, gerekçeli kararında yapılan yargılama ve incelemelerin ardından şu değerlendirmelerde bulundu:
PROJE UYGUN, İMALAT SORUNLU
Kent merkezinin birinci derece deprem bölgesi olması göz önüne alındığında, binanın depreme dayanıklı şekilde inşa edilmediğine vurgu yapılan kararda, bilirkişi raporunda şu tespitler yer aldı:
"6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş depremleri arka arkaya gerçekleşmiş olsa da, bu durum binaların performansını olumsuz yönde etkilediği gibi mücbir sebep olarak değerlendirilemez ve bu durumun sorumluluğu kişilere ve kurumlara aittir. Proje müellifi tarafından deprem yönetmeliğine uygun olarak hazırlanan projenin imalatında meydana gelen sorunlar nedeniyle yapının çöktüğü sonucuna varılmıştır. Proje genel olarak değerlendirildiğinde, benzer depremler sonucu ada içerisindeki hasar gören binalardan yalnızca iki tanesinin yıkılmış olması, bu iki blokta imalat hatası bulunduğu düşüncesini güçlendirmektedir. Dolayısıyla, dava konusu 15 Nolu Blok'un inşaatında kusur bulunduğu kanaatine varılmıştır."
Raporda, depremin ardından yapılan incelemede, müteahhidin %28,6, yapı denetim firmasının %25,4, proje müellifinin %7,6, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın %11,8, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın %4,4, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın %3,1 ve Dulkadiroğlu Belediyesi'nin %19,1 oranında sorumlu olduğu belirtilmiştir.
MAHKEME KARARI
Mahkeme, bu tespitler doğrultusunda Abdulkadir Öztürk’e 938 bin 593 lira maddi tazminat, 100 bin lira manevi tazminat ödenmesine ve mahkeme masraflarının karşılanmasına karar verdi.