Depremlerin Ardından Kahramanmaraş ve Hatay'da Afetzedelerin Su Mücadelesi

Kahramanmaraş ve Hatay'da depremzedeler su sorunuyla boğuşuyor. Konteyner kentlerde şebeke sularının kesilmesi ve pis suyun akması yaşamı zorlaştırıyor. Yetkililerin çözüm çağrılarına yanıt bekleniyor.

Kahramanmaraş ve Hatay'da depremlerin ardından geçen 16 ayda, afetzedeler hala yaşadıkları sorunların üstesinden gelemiyor. Konteyner kentlerdeki su kesintileri ve kalitesiz su, insanların sağlığını tehdit ediyor. Yetkililerin çözüm için harekete geçmesi bekleniyor.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin üzerinden 16 ay geçmesine rağmen afetzedelerin çoğu hala çözüme kavuşmayan sorunlarla karşı karşıya. Hatay'da yaşanan su sorunu, şehrin sel suları altında kalmasıyla birlikte tekrar derinleşti.

BirGün gazetesinden İlayda Kaya'nın haberine göre, Defne ilçesindeki Çekmece Mahallesi'nde bulunan Pınarbaşı Konteyner Kent'te şebeke sularının sık sık kesildiği ortaya çıktı. Afetzedeler, bazen günlerce gelmeyen suyun geldiğinde ise pis ve kötü kokulu olduğunu belirtiyorlar. Altyapı sorunları nedeniyle su kullanmalarının mümkün olmadığını ifade eden depremzedeler, yetkililere seslenerek, "Şebeke sularıyla kanalizasyon suyu karıştığı için suyu kullanamıyoruz. Hasta olacağız" diyorlar.

Konteyner kentte yaşayan bir kadın, yaşadıkları sorunları şu şekilde dile getiriyor: "Herkesin ayrı bir mağduriyeti var. 1 buçuk senedir depremzedeyiz. Konteynerlerimizin su ihtiyacı karşılanmıyor. Perişanız. Benim konteynerim yanmıştı. Konteynerimi yenilediler fakat içindeki eşyalarım gitti. Hiçbir yardım gelmiyor." Konteynerde yaşayan başka bir kişi ise "Şebeke suyunu kullanamıyoruz. Su içemiyoruz. Selden sonra su problemi yaşadık ve hala devam ediyor. Sular geldiğinde pis ve sarı renkte geliyor. Çocuklarım yara içinde, suların kesilmesinin ardından çamaşırhaneleri de kullanamadık. Kıyafetlerimizi elimizde yıkıyoruz" diyor.

Çekmece'de az hasarlı bir evde yaşayan bir başka kişi de, "Birkaç gün evimizde su problemi yaşadık. Sular önce pis geldi ama şimdi evimde arıtma tesisi sebebiyle sular biraz daha açık renkte gelmeye başladı. Ancak buradaki konteyner kentlerde arıtma tesisi bulunmadığı için sular tamamen pis" diyor.

Samandağ ilçesindeki Çiğdede Mahallesi'nde ise durum benzer. Çeşmelerden pis ve kokulu su aktığını belirten yurttaşlar, yetkililere seslenerek, "Sağlığımız tehlikede. Yetkililer nerede? Bu sorunu kim çözecek? Büyükşehir Belediyesi devreye girmeli" şeklinde tepki gösteriyorlar.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.