Depremzede çalışanı hayata tutundurmak için 9 öneri

Türkiye İnsan Yönetimi Derneği PERYÖN, normalleşmek için bir an önce çalışma hayatının düzene girmesini mümkün kılacak yol haritasını çizdi.

Hürriyet'te yer alan habere göre, PERYÖN, depremzede çalışanı hayata tutundurmak için 9 öneri sıraladı:

1- Deprem nedeniyle oluşan iç göçün en aza indirgenmesi düşünülerek ve bölgenin sosyo-ekonomik dengesinin bozulmaması dikkate alınarak sosyal politikaların oluşturulması.

2- Deprem nedeniyle yaşadığı travmadan dolayı çalışamayacak halde olan çalışanlara talep etmeleri durumunda psikolojik açıdan toparlanmaları için belirli bir süre ücretli-ücretsiz izin hakkı tanınması.

3- Deprem nedeniyle psikolojik destek almak isteyen çalışanlar için, destek alınan kurum-kuruluş belgelenmek suretiyle, gün içinde ücretli izin olanağı sağlanması.

4- Deprem nedeniyle işsiz kalanların önkoşul aranmaksızın işsizlik ödeneğinden yararlanması.

5- Bölgeye yönelik vergi ve sigorta prim teşvikleri düzenlenmesi, ayrıca bölgede çalışanlara yönelik vergi ve sigorta primi indirimlerinin de yeniden düzenlenmesi.

6- Deprem nedeniyle işsiz kalan çalışanların yeniden istihdamını kolaylaştırmak için, afet nedeniyle işsiz kalan çalışanları işe alan işverenlere yönelik teşvik uygulanması.

7- Depremde işyeri yıkılan, işvereni hayatını kaybeden çalışanlar için kıdem tazminatı güvencesi sağlanması.

8- İşyerlerinin Deprem yönünden güvenliklerini arttırmak için (İSG) acil durum planları ve risk analizlerinin güncellenmesi.

9- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın Van Depremi’nde uyguladığı emsal uygulamaya benzer şekilde, ölüm ve malullük aylığından yararlanma şartlarında esnekliğe gidilerek, 1800 gün prim şartı yerine 30 gün sigorta prim bildirilmiş olmasının aylık bağlanması için yeterli sayılması.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri

Başakşehir'de Cinayet: 15 Yaşındaki Genç, Arkadaşını Bıçaklayarak Öldürdü
3 Mayıs hava durumu tahminleri
PKK'dan Kaçan 2 Terörist Habur'da Teslim Oldu
Antalya'da 3,800 İşletme Denetlendi: Fiyatsız Menülere Cezalar Kesiliyor
Namık Tan'ın özgeçmişi!: Eski Washington Büyükelçisi Namık Tan kimdir?