Depremzedeler için dayanışma çağrısı: 'Deprem bölgesinde organizasyon eksikliği yaşanıyor'

Umut-Sen Üyesi Çayan Akbıyık, “Deprem bölgesinde olan bir ülkenin böylesi bir olayda hızlıca organize olamaması büyük bir eksiklik. Elimizden gelince topladığımız yardımları halkımıza ulaştırmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

İzmir'de yaşanan depremin ardından afet bölgesindeki organizasyon eksikliğine dikkati çeken Umut-Sen Üyesi Çayan Akbıyık, “Deprem bölgesinde olan bir ülkenin böylesi bir olayda hızlıca organize olamaması büyük bir eksiklik. Elimizden gelince topladığımız yardımları halkımıza ulaştırmaya çalışıyoruz” dedi.

İzmir’de Merkez üssü Seferhisar olan depremde hayatını kaybedenlerin sayısı yükselmeye devam ediyor, depremden etkilenen yurttaşlar sorunlar yaşıyor. Temel ihtiyaç gibi birçok sorunla karşı karşıya olan depremzedeler için Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), depremzedeler için dün gıda ve battaniye çağrısı yaptı. Yetkili kurumlardan bu açıklama gelirken, deprem olduğu andan itibaren adeta sivil toplum kuruluşları ve gönüllü yurttaşlar ağıyla adeta seferberlik başlatılmış durumda. Dayanışma esasına dayanan bu birliktelik, yurttaşların birçok ihtiyacını karşılıyor.

‘KAMPANYA BAŞLATTIK’

Umut-Sen üyesi Çayan Akbıyık depremin olduğu ilk andan itibaren toplanan yardımları ihtiyaç sahibi yurttaşlara dağıtan kurumlar arasında. Depremzedelere ilk olarak temel ihtiyaç malzemesi temin ettiklerini söyleyen Akbıyık, topladıkları battaniye ve çadırları yurttaşlara dağıttıklarını aktardı. Depremzedelerin çadır ihtiyaçlarının dahi halen giderilmediğini kaydeden Akbıyık, depremzedelerin birçok sorunla karşı karşıya olduğunu söyledi. Şu an ilk olarak çadır ve hava soğukluğundan dolayı ısınma sorunun yaşandığını dile getiren Akbıyık, “Elektrikli soba toplamayarak yurttaşların ısınma sorunun çözmeye çalışıyoruz. Yine çocuk bezi toplamaya çalışıyoruz. Türkiye genelinde bu depremzedelerle dayanışma adına kampanya başlattık” ifadelerini kullandı.

‘DEVLET ORGANİZASYONU YOK’

“Devletin bir organizasyonu yok” diyerek tepki gösteren Akbıyık, “Çevre belediyelerin katılımıyla yani yerel yönetimlerin bir organizasyonu var. Bölge gezildiğinde zaten bu açık bir şekilde görülüyor. Ya belediye çalışmaları ya da gönüllük esasına dayanan bir yardımlaşma söz konusu. Bu anlamda devlet kurumlarının ciddi bir eksikliği var. Halen bile Kızılay çadırları gelmemiş. Varsa da görmedik. Bu anlamda çok ciddi eksiklikler var. Belli bir bölgede enkazların olması organizasyonu hızlandırabilir ama buna rağmen ciddi bir organizasyon yok. Gelen yardımların dağıtımda da görevlendirme sorunu var. Bunların çoğu yardıma ihtiyaç olan yurttaşlara ulaşmıyor. Burada açıkçası İzmirli ve diğer illerden gelen yurttaşların gönüllük esasına bırakılmış durumda. Devlet açısında büyük bir başarısızlık var” dedi.

‘ORGANİZASYON EKSİKLİĞİ YAŞANIYOR’

Organizasyon eksikliğinden dolayı yurttaşların toplu alanlara yönlendirilmediğini aktaran Akbıyık, yurttaşların enkaz bölgesindeki çevrede çadırlarını kurmak zorunda bırakıldığı söyledi. Özellikle gece saatlerinde enkaz bölgesinde çok yığılma olduğunu dile getiren Akbıyık, bu durumun yurttaşların güvenliliğinin tehlikeye soktuğunu ve enkazda çalışma yapan ekiplerin işlerini zorlaştığını aktardı.

DAYANIŞMA ÇAĞRISI

“Türkiye bir deprem bölgesi. Organize ediliyormuş gibi görünse de aslında organizasyon yok” diyen Akbıyık, “Deprem bölgesinde olan bir ülkenin böylesi bir olayda hızlıca organize olamaması büyük bir eksiklik. Organizasyon eksiklik var diye yarım bırakma gibi sorumluluğumuz yok. Elimizden gelince topladığımız yardımları halkımıza ulaştırmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Akbıyık, son olarak çadır ve ısınma sorununa dikkati çekerek, dayanışma çağrısında bulundu.

MA / Naci Kaya- Mehmet Günhan
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

Bakan Işıkhan açıkladı: Deprem bölgesinde mücbir sebep hali uzatıldı
Yargıtay Başkanı 30'uncu turda da seçilemedi
Altınay Savunma Teknolojileri, F-16'lar İçin Çoklu Bomba Salan Sistemi Geliştiriyor
Şiddet İddialarına Savunma: TikTok Fenomeni 'Karagül'den Şok Açıklama
Kızılcık Şerbeti'nde Olay! Doğa ve Giray öpüştü!