Raporda, yemekler bozuk olduğu için şikayet eden depremzedelere yetkililerin, "Buna şükredin" karşılığını verdiği belirtildi.
6 Şubat depremlerinin büyük yıkıma uğrattığı Hatay'da, aradan geçen beş aya rağmen başta barınma olmak üzere birçok başlıkta sorunlar sürüyor.
"Yemekler eşit değil, kahvaltılıklar bozuk"
SHD'nin "Bir dokun, bin ah işit" başlıklı hazırladığı rapor şöyle:
"Bazı konteyner kentlere sadece akşam, bazılarına ise sabah-akşam yemek veriliyor. Yurttaşlarımız dağıtılan yemeklerden memnun değil. ARKAS Konteyner Kenti’nde kalan bir yurttaşımız yemekle birlikte verilen ekmeklerin bayat bazılarının taşlaşmış olduğunu belirtti. Yemeklerden şikayet eden bir yurttaşımıza yetkili, 'siz buna şükredin' demiş. Bazı yurttaşlarımız yemeklerini kendileri yapıyorlar. ATAKAŞ Konteyner Kenti’nde kahvaltılık aylık dağıtılıyor, bazı kahvaltılıkların bozulmuş ve ekşimiş olduğu belirtiliyor. İGSAŞ Konteyner Kenti'nde sabahları kahvaltı dağıtımı kesilmiş. Artık sadece çorba dağıtımı yapılıyor. Aileler çocuklarının ve kendilerinin her sabah çorba içmekten bıktıklarını söylüyorlar.
Yazın gelmesiyle birlikte sinek, haşere ve yılan sorunu yaşanıyor. Düzenli ilaçlama yapılmıyor. ARKAS Konteyner Kenti’nde yaşayan yurttaşlarımız farelerin cirit attığını belirtiyor. Benzer sorunlar diğer konteyner kentlerde de ifade edildi.
Yetkililerden depremzedelere: Başınızın çaresine bakın
Okulların kapanmasından dolayı çocuklar tüm zamanlarını konteyner kentte geçirmek zorunda kalıyorlar. Aileler, çocuklar için yeterli oyun alanları, parklar ve sosyal aktivite istiyorlar.
Yurttaşlarımız sorunları için gittikleri yetkililerden de şikayetçi. Yetkililerin kendileriyle yeterince ilgilenmediğini, sorunların çözümünün uzun sürdüğünü, kendilerine sert ve kaba davranıldığını, belirtiyorlar. Örneğin bir yurttaşımız bir yetkilinin kendisine, 'şükredin oturun, şikayet için gelmeyin' dediğini söyledi. Bir başka yurttaşımız WhatsApp grubuna bir yetkilinin 'akşam yağmur yağabilir başınızın çaresine bakın' diye bir mesaj gönderdiğini belirtti.
Gezdiğimiz konteyner kentlerden sadece bir tanesinde (Üsküdar) aktif bir sağlık ocağı ve önünde ambulans var. Diğerlerinde ya aktif değil ya da yok. Psikososyal destek kurumu ise sadece bir tanesinde var (Üsküdar). ARKAS Konteyner Kenti’nde yaşlı hastalara hasta bezi dağıtılmıyor. Ayrıca yaşlı hastalar için özel bir ilgi gösterilmiyor.
Konteyner kentlerde yaşayan yurttaşlarımız var olan durumlarından şikayetçi ve geleceklerinin belirsizliğinden dolayı genel olarak kaygılılar. Hiçbir yetkili yurttaşlarımıza gelecekleri konusunda (kalıcı-geçici konutlara ne zaman geçecekleri) net bir şey söyleyemiyor. "