Depresyon tedavisinde yeni umut ışığı olan parlak ışık terapisi, sadece mevsimsel duygudurum bozukluklarında (SAD) değil, mevsimsel olmayan depresyon hastalarında da etkili bir çözüm olabilir. Son araştırmalar, parlak ışık terapisinin depresyon tedavisinde %40 oranında başarı sağladığını ortaya koydu.
IŞIK TERAPİSİ YENİ BİR SEÇENEK OLABİLİR
Brezilya’daki üniversitelerde gerçekleştirilen bir analiz, 2005 ile 2024 yılları arasında yapılan 11 farklı çalışmayı inceleyerek, bu tedavi yönteminin farklı depresyon türleri üzerindeki etkilerini gözler önüne serdi. Çalışmalar, parlak ışık terapisinin 5.000 ila 10.000 lux yoğunluğunda ışık kullanılarak uygulandığını ve bunun uzmanlarca önerilen seviyede olduğunu belirtiyor.
Parlak ışık terapisine tabi tutulan hastalar, tedavi süresine bakılmaksızın, depresyon belirtilerinde önemli iyileşmeler yaşadı. Bu sonuçlar, tedavi süresinin bir haftadan altı haftaya kadar uzayabildiğini ve her iki durumda da olumlu sonuçlar verdiğini gösteriyor. Yine de araştırmacılar, bu bulguların daha fazla kanıtlanması gerektiğini vurguluyor.
DEĞİŞİMİN ANAHTARI: IŞIĞIN BEYNE ETKİSİ
Işığın ruh hali üzerindeki etkileri tam olarak bilinmemekle birlikte, ışığın gözlerden beyne ulaşarak, ruh hali, duygular ve vücut saati üzerinde pozitif etkiler yaratabileceği düşünülüyor. Işık terapisi bu anlamda, depresyonun yanı sıra uyku bozuklukları gibi diğer psikolojik rahatsızlıklar için de umut verici bir tedavi yöntemi olabilir.
TEDAVİYE OLUMLU YANIT YÜKSEK
Araştırmada, depresyon hastalarının %40’ı parlak ışık terapisine olumlu yanıt verirken, kontrol grubundaki oran %23 olarak kaldı. Araştırmacılar, tedavi sürecinde çoğu hastanın, ilk tedavilere yanıt vermediğini göz önünde bulundurarak, bu yöntemin daha ucuz ve etkili bir seçenek olabileceğini savunuyor. Parlak ışık terapisi, depresyon tedavisinde yeni bir adım olabilir ve ilaç tedavisinin yanında alternatif bir yöntem olarak kabul görebilir.