Savcılık kararı ile kitabı yakılan Kazım Gündoğan, kitap yakılması olayının 21’inci yüzyılda başlı başına bir dünya meselesi olduğunu, kitabın yakılarak imhasının kendilerine Hitler ve 12 Eylül faşizmini hatırlattığını söyledi. Gündoğan, "yaşanan olay dehşet verici bir yönelimdir" dedi.
Erzincan’ın Refahiye ilçesinde geçen yıl jandarma tarafından düzenlenen baskında el konulan ve daha sonra savcılık kararı ile yakılarak imha edildiği ortaya çıkan, “Dersim’in Kayıp kızları” kitabının yazarı Kazım Gündoğan, kitabının yakılması ile ilgili konuştu.
"Üniversitelerde okutulan bir kitaptı"
Haklarında açılan soruşturma ve davalar nedeniyle 2 yıldır Almanya’ya yaşamak zorunda kaldıklarını söyleyen Kazım Gündoğan, yazdıkları kitaptan sonra, bunun belgeselini yaptıklarını belirterek, “Kitap çok önemli bir temel kaynak kitabı oldu. Kitap 9’uncu baskı yaptı ve bütün resmi kurumların yanısıra Üniversitelerde okutulan bir kitaptı. Ama maalesef bütün yetkilerin tek bir kişide toplandığı günümüz şartlarında Türkiye’de hukukun geldiği durum ortada. Her savcı veya polis kendi başlarına hukuk tanımadan karar verebiliyor. İnsanlara yaşam alanı bırakmıyorlar”dedi.
Kazım Gündoğan, kitap yakılması olayının 21’inci yüzyılda başlı başına bir dünya meselesi olduğunu, kitabın yakılarak imhasının kendilerine Hitler ve 12 Eylül faşizmini hatırlattığını ifade ederek, “Kitap yakmaları Hitler ve 12 Eylül faşizminden biliyoruz. 2000’li yıllarda kitap yakılması olayını duymamıştık. Yaşanan olay dehşet verici bir yönelimdir. Bu Hitler ve 12 Eylül faşizmine doğru bir gidiştir. Şaşkınız, ne diyeceğimizi bilmiyoruz. Kitabı yakılan yazarlar arasına girdik” diye konuştu.