Deutsche Bank 2025 yılı asgari ücret tahminini duyurdu

Geçtiğimiz hafta Türkiye'yi ziyaret eden Alman bankası Deutsche Bank, ekonomi yönetimi ve iş dünyası ile görüşmeler gerçekleştirdi. Bu temasların ardından hazırlanan raporda, Türkiye'deki yetkililerin enflasyon görünümüne dair temkinli bir iyimserlik içinde olduğu ifade edildi.

Deutsche Bank, geçtiğimiz hafta Türkiye'ye bir ziyaret gerçekleştirerek ekonomi yönetimi ve iş dünyasıyla bir araya geldi. Ziyaret sonrası hazırlanan raporda, Türkiye'deki yetkililerin enflasyon görünümü konusunda temkinli bir iyimserlik içinde olduğu kaydedildi. 

BloombergHT'de yer alan habere göre, Deutsche Bank Ekonomisti Yiğit Onay ve Stratejist Christian Wietoska, Türkiye'deki farklı kesimlerle yaptıkları görüşmelerin ardından kapsamlı bir not yayımladı. Raporda, 2025 yılı için asgari ücret zammına dair genel beklentinin yüzde 25 ile 30 arasında olduğu ifade edildi. Bunun yanı sıra, iç talebin beklenenden daha güçlü seyrettiği ve bu durumun Orta Vadeli Program'daki (OVP) enflasyon hedeflerine ulaşılmasını zorlaştırabileceği üzerinde duruldu. Bu gelişmeler, enflasyonda öngörülen düşüş hızına yönelik şüpheleri artırdığı için dikkat çekici bulundu.

Deutsche Bank'ın raporunda, maliye politikasının enflasyonla mücadelede önemli bir destek sağlayacağı, gelirler politikasındaki temkinli yaklaşımın sürdürüleceği ve yapısal reformların öneminin altı çizildi. Ayrıca, hükümetin ekonomik programında özellikle yerel piyasa katılımcılarıyla olan etkili iletişimin enflasyonla mücadelenin başarıya ulaşmasında kritik bir rol oynayacağı ifade edildi. İç talebin yapışkan bir şekilde devam ettiği ancak ekonomide sert bir iniş senaryosunun beklenmediği de belirtildi.

Raporda, enflasyonun Türkiye ekonomisinin temel sorunlarından biri olmaya devam ettiğine ve ekonomik programın hedeflerine ulaşılmasının zor olduğu ifade edildi. Özellikle, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) ihtiyatlı tepki mekanizmasını korumaya devam edeceği öngörüldü. Daha önce Kasım ayında başlaması beklenen faiz indirimlerinin ise, ortaya çıkan riskler sebebiyle erteleneceği ve bu indirimlerin Ocak 2025'te gerçekleşeceği beklentisi dile getirildi.

Deutsche Bank ekibi, TCMB'nin 2025 yılı başında faiz indirimlerine 250 baz puanlık bir adımla başlamasını ve politika faizini yüzde 47,5'e düşürme sürecini başlatmasını beklediklerini belirtti. Bununla birlikte, enflasyon tahminlerini de güncellediler ve 2025 yılı için daha önceki yüzde 23,2 olan tahminlerini yüzde 25'e çıkardılar.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.