Deutsche Bank'tan Türkiye Raporu

Deutsche Bank’ın araştırma notunda, Türk lirası marttan bu yana küresel para birimleri arasında en iyi performansı gösterdiği belirtildi. Kısa vadeli tahvillerde ralli yaşandığı ve yerel tahvillerin cazip fırsatlar sunduğu ifade edildi.

Deutsche Bank Ortadoğu ve Doğu Avrupa Araştırma Müdürü Christian Wietoska, Ekonomist Yiğit Onay ve Araştırmacı Ankit Jain'in hazırladığı raporda, Türk lirasının mart ayındaki faiz artışından bu yana küresel para birimleri arasında en iyi performansı gösterdiği vurgulandı. Araştırma, yerel tahvillerin cazip yatırım fırsatları sunduğunu ve enflasyon beklentilerinde iyileşme öngördüğünü belirtiyor.

Deutsche Bank Ortadoğu ve Doğu Avrupa Araştırma Müdürü Christian Wietoska, Ekonomist Yiğit Onay ve Araştırmacı Ankit Jain'in kaleme aldığı "Türkiye Sabit Getirisi: Şimdi Ya da Asla" başlıklı araştırma notunda, mart ayındaki faiz artışından bu yana Türk lirasının "açık ara farkla en iyi performans gösteren küresel para birimi" olduğu belirtildi.

Araştırma notunda, kısa vadeli tahvillerin güçlü bir ralli gerçekleştirdiği ifade edilerek, bu ralliye sadece bir başlangıç olarak bakıldığı ve yerel tahvillerin hâlâ son derece cazip giriş seviyeleri sunduğu vurgulandı. Türkiye'de enflasyonun mayıs ayında yüzde 75,5 ile zirveye ulaşmasının ardından, önümüzdeki aylarda güçlü bir dezenflasyon sürecinin yaşanması bekleniyor. Notta, yıllık enflasyonun ağustos sonunda yüzde 50 ve yıl sonunda yüzde 40 seviyelerine gerilemesinin öngörüldüğü ifade edildi.

Zayıflayan iç talep, faiz artırımlarıyla daha sıkı kredi koşullarının oluşması ve daha istikrarlı bir para biriminin enflasyonda aşağı yönlü bir döngüyü destekleyeceği vurgulandı. Türk lirasındaki reel değerlenme ve iç talepteki beklenen yavaşlamanın enflasyonun ana eğilimindeki düşüşe katkı sağlayacağı belirtildi. Ağustosta manşet enflasyonun yaklaşık 50'ye keskin bir şekilde düşmesinin, hanehalkı ve şirketlerin enflasyon beklentilerini düzenlemesi için daha elverişli bir ortam yaratabileceği değerlendirildi.

Araştırma notunda, yurt içi varlıklardaki arzın yaz döneminde düşük seyredeceği ve pozisyonlamanın hâlâ düşük seviyelerde olduğu belirtilerek, enflasyon beklentilerinin düzelmesiyle birlikte tahvil getirilerinin daha cazip hale geleceği öngörüldü. Bu nedenle Türk lirası tahvillerine yatırım yapılması önerildi.

Geçen hafta, İsviçreli varlık yönetim şirketi Pictet Asset Management de Türk tahvillerine ve liraya yönelik yatırımcı desteğinin artmasıyla uzun vadeli lira tahvilleri almaya başladığını açıklamıştı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.