Dev bankalar Türkiye'nin enflasyon verilerini değerlendirdi: Yıl sonu enflasyon tahminleri

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Haziran ayında enflasyonun aylık bazda yüzde 1,64, yıllık bazda ise yüzde 71,60 oranında arttığını açıkladı. Uluslararası büyük bankalar Haziran ayı enflasyon verilerini değerlendirerek raporlar yayımladı.

Goldman Sachs, Morgan Stanley ve JP Morgan, Türkiye'nin haziran ayı enflasyon verilerini değerlendirerek, dezenflasyon sürecinin beklenenden daha iyi başladığına dikkat çekti.

Morgan Stanley'nin raporunda, çekirdek enflasyondaki düşüşe vurgu yapılarak, yüzde 1,6 olarak açıklanan aylık enflasyonun son 13 ayın en düşük değeri olduğu belirtildi. Yıl sonu enflasyonu için Morgan Stanley, yüzde 42,4 seviyesini öngördü. Ayrıca, Merkez Bankası'nın sıkı para politikasına devam edeceği tahmin ediliyor.

CNBC-e'de yer alan habere göre, yıllık enflasyonun yüzde 71,6'ya düştüğü belirtilerek, bu rakamın beklenenden daha fazla bir düşüş olduğu ifade edildi. Ancak, hizmet enflasyonu ve vergi artışlarının enflasyon konusunda risk oluşturduğu belirtildi. Morgan Stanley ayrıca, son 3 ayda Dolar/TL kurunun yüzde 2 bandında seyrettiğine dikkat çekti.

YILSONU İÇİN ENFLASYON TAHMİNİ YÜZDE 36

Goldman Sachs'ın raporunda, Türkiye'deki enflasyonun beklenenden daha hızlı bir şekilde gerilediği belirtildi.

Çekirdek enflasyonun döviz kurlarıyla yakından ilişkili olduğuna dikkat çekilen raporda, TL/USD paritesindeki istikrarın düşük çekirdek enflasyonun sürdürülmesinde önemli bir rol oynadığı ifade edildi. Tıpkı Morgan Stanley gibi, Goldman Sachs da mart ayından bu yana TL'nin stabil seyrinin altını çizdi.

Goldman Sachs, hizmet enflasyonunun hâlâ yüksek olduğunu ancak önümüzdeki aylarda bu alanda da bir düşüş beklediklerini belirtti. Raporda, piyasa algısı nedeniyle hizmet sektöründeki yapışkan enflasyon beklentisinin hızla değişeceği öngörüldü.

Raporda ayrıca, ekonomi yönetiminin asgari ücrette bir değişiklik yapmayacağına vurgu yapıldı. Yılın ilk yarısındaki büyüme rakamlarının beklenenden daha iyi olduğu ifade edilirken, senenin ikinci yarısında talepte yavaşlama beklendiği belirtildi.

Bu yavaşlamanın etkisiyle, 2024 yılı için manşet enflasyonun yüzde 36'ya kadar gerileyebileceği tahmin edildi.

JPMORGAN'DAN SIKI PARA POLİTİKASI VE SIKILAŞTIRMA VURGUSU

JP Morgan'ın son raporuna göre, Türkiye'de Haziran ayındaki enflasyon oranları beklenenden daha fazla düşüş kaydetti. Manşet enflasyon, Mayıs ayındaki yıllık yüzde 75,5 seviyesinden Haziran ayında yıllık yüzde 71,6'ya düştü. Bu azalmada temel mal fiyatlarındaki yavaşlamanın önemli bir etkisi olduğu vurgulandı.

Raporda, Haziran ayında çekirdek mal enflasyonunun aylık yüzde 0,1 artışla yıllık yüzde 50,6'ya gerilediği belirtildi. Hizmet enflasyonu da yıllık yüzde 95,3 seviyesine düştü. Gıda fiyatları ise aylık yüzde 1,8 artarak, yıllık gıda enflasyonunu yüzde 68,1 seviyesine çekti.

ELEKTRİK ZAMMI VE OTOMATİK TÜKETİM VERGİLERİ ETKİSİ

JP Morgan, elektrik fiyatlarının yüzde 38 oranında artması ve otomatik tüketim vergilerinin yükseltilmesinin enflasyon üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturduğunu belirtiyor. Buna rağmen, yıl sonunda manşet enflasyonun yüzde 42,5'e düşmesi bekleniyor ve 2025 yılı sonu için enflasyon tahmininin yüzde 25 olduğu ifade ediliyor.

Raporda, Merkez Bankası'nın sıkı para politikasını sürdürmesinin önemine dikkat çekiliyor. Ayrıca, maliye politikasında da sıkılaştırıcı adımların devam etmesi gerektiği, aksi takdirde enflasyonun kontrol altına alınmasının zorlaşacağı vurgulanıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.