1986'da Antarktika kıyısından koparak Weddell Denizi'nde karaya oturan ve dev bir buz adasına dönüşen A23a, yıllardır aynı yerde dönüyor. Uzmanlar, bu buzdağının güçlü okyanus akıntısından uzaklaşıp bir girdaba yakalandığını ve bu durumun buzdağının erimesini yıllarca geciktirebileceğini belirtiyor.
BBC'nin haberine göre, 1986'da Antarktika kıyısından koparak Weddell Denizi'nde karaya oturan ve "buz adası"na dönüşen A23a isimli buz dağı, 30 yıl sonra geçen yıl ilk kez harekete geçti. Ancak, bu buz dağı şu anda dev bir girdaba yakalanmış durumda.
Uzmanlar, A23a'nın okyanusun güçlü akıntısına kapılıp hareket etmesi gerekirken, Antarktika'nın kuzeyindeki bir noktada saat yönünün tersine dönmeye devam ettiğini belirtiyor. Bu girdap nedeniyle, A23a'nın yıllarca aynı yerde kalabileceği ve erimesinin gecikebileceği ifade ediliyor.
Open Üniversitesinden Prof. Dr. Mark Brandon, A23a'nın "hemen parçalanıp, eriyip gitmeyeceğini" ve "ölmeyi reddeden bir buzdağı" olduğunu belirtti. Dünyanın en büyük buz dağı olarak bilinen A23a'nın yüzölçümü yaklaşık 4 bin kilometrekare, kalınlığı ise yaklaşık 400 metre.