Devlet bursu ne kadar?

Ekonomik zorluk içinde olan ailelerin okuyan çocuklarına, devletin çeşitli kurumları tarafınca her yıl düzenli olarak burs veriliyor. Bu burslar, ilköğretim ve ortaöğretim seviyesindeki öğrencilerin yanı sıra, belirli koşulları sağlayan üniversite öğrencilerine de sunuluyor.

2024 YILI DEVLET BURSLARI VE ŞARTLARI

Ekonomik zorluk içinde olan ailelerin okuyan çocuklarına, devletin çeşitli kurumları tarafından her yıl düzenli olarak burs verilmektedir. Bu burslar, ilköğretim ve ortaöğretim seviyesindeki öğrencilerin yanı sıra, belirli koşulları sağlayan üniversite öğrencilerine de sunulmaktadır. İşte 2024 yılı için devlet tarafından sağlanan bursların miktarları ve şartları:

İOKBS Bursu

İOKBS (İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı), maddi desteğe ihtiyaç duyan başarılı öğrencilere yönelik bir programdır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen bu program, öğrencilere parasız yatılılık veya burs imkanı sunmaktadır.

İOKBS Bursu Şartları:

  1. Türkiye Cumhuriyeti veya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  2. İlköğretim veya ortaöğretim seviyesinde eğitim alıyor olmak
  3. Sınavın yapıldığı yıl içinde okul değiştirmemiş olmak
  4. Ailenin bir önceki mali yılda belirlenen gelir sınırını aşmaması
  5. Akademik başarı kriterlerini sağlamak

İOKBS Burs Ücreti: 2024 yılında, Temmuz ile Aralık ayları arasında İOKBS burs ücreti 863 TL olarak belirlenmiştir. Burs fiyatına yüzde otuz oranında zam yapılması durumunda 1.121 TL, yüzde kırk zam yapılması durumunda 1.208 TL, yüzde elli zam yapılması durumunda ise 1.293 TL olması beklenmektedir. Burs ücretleri, her ayın 25'inden sonra hak sahiplerinin hesaplarına yatırılmaktadır.

YÖK Bursu

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından verilen YÖK bursu, üniversite öğrencilerine yönelik maddi destek sağlamaktadır.

YÖK Bursu Ücreti: 2024 yılı için, öğrencilere verilen YÖK bursu miktarı 7.500 TL'den 12.000 TL'ye yükseltilmiştir. Çalışan ve üniversite eğitimine devam eden öğrenciler için ise bu miktar 2.500 TL'den 4.000 TL'ye çıkarılmıştır.

Lisans YÖK Bursu

Devlet üniversitelerinde lisans programlarında ilk üç sırayı alarak kayıt yaptıran öğrencilere verilen Lisans YÖK bursu, maddi destek sağlamaktadır.

Lisans YÖK Bursu Ücreti: 2024 yılı için Lisans YÖK bursu ücretleri 1.875 TL'den 3.000 TL'ye yükseltilmiştir.

TEBİP Lisans Bursu

Temel Bilimler Üstün Başarı Programları (TEBİP) kapsamında eğitim gören lisans öğrencilerine verilen burslar, başarılı öğrencilere maddi destek sağlamaktadır.

TEBİP Lisans Bursu Ücreti: 2024 yılı için TEBİP lisans bursu ücretleri 2.000 TL'den 3.000 TL'ye yükseltilmiştir.

SONUÇ

Devletin çeşitli kurumları tarafından verilen bu burslar, maddi sorunlar içinde olan ve üstün başarı gösteren öğrencilere yöneliktir. Bu burslardan yararlanabilmek için belirli koşulların yerine getirilmesi ve ilgili kurumlara başvuru yapılması gerekmektedir. Koşulların eksiksiz olarak sağlanması ve başvuru sürecinin doğru bir şekilde tamamlanması durumunda, öğrencilere eğitimleri süresince maddi destek sağlanmaktadır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.