Devlet Memurları Kanunu ve bazı diğer kanunlarda değişiklik öngören düzenleme, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na sunuldu. Toplam 26 maddeden oluşan teklif, kamu personel rejiminde çeşitli yenilikler ve düzenlemeler içeriyor.
YURTDIŞI İMKANI OLACAK!
Kanun teklifine göre, Cumhurbaşkanlığı tarafından belirlenen yurtdışındaki kuruluşlarda görev almak isteyen memurlara, aylıksız izinle çalışma imkanı getiriliyor. Bu düzenleme, yalnızca yabancı ülkelerin resmi kurumları ya da uluslararası kuruluşlarda görev alacak memurlar için geçerli olacak.
Kamuda "atıl" durumda bulunan müşavirler için yeni bir düzenleme hazırlanıyor. Üst düzey yönetici kadrolarından müşavirlik, danışmanlık veya araştırmacı pozisyonlarına atananların, öncelikle bulundukları kurumda; mümkün olmaması durumunda ise ihtiyaç duyan diğer kamu kurumları, kanunla kurulan dernekler veya vakıflarda görev almasını sağlayacak bir altyapı oluşturuluyor. Bu düzenlemeye ilişkin usul ve esaslar Cumhurbaşkanlığı tarafından belirlenecek.
375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamındaki yönetici görevlerinden alınıp, başka pozisyonlara atanan ve kendi istekleriyle memurluktan ayrılan kişiler, belirli şartlarla görevlerine geri dönebilecek. Bu kişilerden, güvenlik soruşturması yapılması ve diğer şartların sağlanması durumunda, ayrıldıkları kadrolarına atanabilecekleri ifade edildi.
Sözleşmeli pozisyonlardan memur kadrolarına geçenler, 8 yıl boyunca disiplin cezası almamaları halinde ilave bir kademe hakkından yararlanabilecek.
AYLIKSIZ İZİN HAKKI
Türkiye’nin üyesi olduğu uluslararası kuruluşlarda veya kamu sermayeli şirketlerin yurtdışı birimlerinde 6 aydan fazla görevlendirilen kamu personelinin memur olan eşlerine, 3 yılı aşmamak üzere görev süresi boyunca aylıksız izin hakkı tanınıyor.
Uzman yardımcıları için yeterlik sınavı düzenleniyor. Kurumların yeterlik sınavlarını geciktirmesini önlemek amacıyla kamu kurumlarına 6 aylık bir sınır getiriliyor. Bu süre içinde sınav yapılmaması halinde, mağduriyetlerin önüne geçilmesi hedefleniyor.
Bu kapsamlı düzenleme, kamu personelinin haklarını genişletirken, etkin bir yönetim sistemini desteklemeyi amaçlıyor.